Obnovljen blok "B1" termoelektrane "Kostolac"

Bez autora
Dec 25 2014

U okviru Prve faze kineskog aražmana u Kostolcu priveden je kraju još jedan posao. Potpuno je obnovljen i drugi blok "B1" koji će narednih dana biti pušten u rad i početi proizvodnju struje što je dodatna sigurnost elektroenergetskom sistemu Srbije. Blok B1 obnovljen je po planu - za devet meseci. Radnici Kostolca sa kineskim kolegama raščišćavaju dvorište termolektrane i sklanjaju velike dizalice. U komandnoj sobi motri se na svaku mašinu i ugrađeni deo, kako bi sve bilo spremno za pokretanje proizvodnje struje. Direktor termoelektrane "B" Kostolac Dragan Živić rekao je da je u toku funkcionalna proba svih uređaja. Ispituju se sva postrojenja i vrši se zaštita podešavanja i priprema za potpalu kotla koja je predviđena za nekoliko dana, navodi Živić. Pre dve godine obnovljen je blok "B2". Snaga je povećana za 50 megavata, a prihod preduzeća za 28 miliona dolara. Isto se očekuje i od obnove drugog bloka.

Obnovljen blok "B1" termoelektrane "Kostolac"U okviru Prve faze kineskog aražmana u Kostolcu priveden je kraju još jedan posao. Potpuno je obnovljen i drugi blok "B1" koji će narednih dana biti pušten u rad i početi proizvodnju struje što je dodatna sigurnost elektroenergetskom sistemu Srbije.

Blok B1 obnovljen je po planu - za devet meseci. Radnici Kostolca sa kineskim kolegama raščišćavaju dvorište termolektrane i sklanjaju velike dizalice. U komandnoj sobi motri se na svaku mašinu i ugrađeni deo, kako bi sve bilo spremno za pokretanje proizvodnje struje.

Direktor termoelektrane "B" Kostolac Dragan Živić rekao je da je u toku funkcionalna proba svih uređaja.

"Ispituju se sva postrojenja i vrši se zaštita podešavanja i priprema za potpalu kotla koja je predviđena za nekoliko dana", navodi Živić.

Pre dve godine obnovljen je blok "B2". Snaga je povećana za 50 megavata, a prihod preduzeća za 28 miliona dolara. Isto se očekuje i od obnove drugog bloka.

Direktor termoelektrana i kopova "Kostolac" Dragan Jovanović napominje da ti blokovi iz tehničkih razloga ceo svoj radni vek nisu funkcionislai predviđenom snagom.

"Sa ovom revitalizacijom radiće snagom od 350 megavarta i više", dodaje Jovanović.

Inače, u okviru prve faze kineskog aražmana, vrednog 360 miliona dolara, predviđena je i gradnja fabrike za prečišćavanje štetnih gasova.

"Do kraja godine betoniraćemo temelje i postaviti metalne šipove za dimnjak. Plan je da u martu ili aprilu počne gradnja kako bi se sve završilo do kraja 2015. godine", kaže projekt menadžer Prve faze za Kostolac Džang Zili.

Na pedesetak metara od bloka B1 i B2 gradiće se i blok B3 takođe iz kineskog zajma. Kada ceo posao bude završen kostolačke termoelektrane davaće elektroenergetskom sistemu Srbije 30 odsto više struje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik