Pokrenut projekt iz fondova EU vrijedan 44,7 milijuna kuna

Bez autora
Dec 25 2014

U Institutu Ruđer Bošković (IRB) jučer je svečano pokrenut projekt Panonski drvni centar kompetencije, vrijedan 44,7 milijuna kuna, a koji će se gotovo potpuno financirati iz strukturnih fondova Europske unije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su uz Institut i VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te Šumarski fakultet iz Zagreba. Centar, koji će biti sagrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvnoprerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, s naglaskom na inovacije. Projekt će se u 99-postotnom iznosu financirati iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., a Virovitičko-podravska županije sudjeluje s jedan posto sredstava.

Pokrenut projekt iz fondova EU vrijedan 44,7 milijuna kunaU Institutu Ruđer Bošković (IRB) jučer je svečano pokrenut projekt Panonski drvni centar kompetencije, vrijedan 44,7 milijuna kuna, a koji će se gotovo potpuno financirati iz strukturnih fondova Europske unije.

Naglasak na inovacije

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su uz Institut i VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te Šumarski fakultet iz Zagreba. Centar, koji će biti sagrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvnoprerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, s naglaskom na inovacije.

Projekt će se u 99-postotnom iznosu financirati iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., a Virovitičko-podravska županije sudjeluje s jedan posto sredstava.

U centru će raditi šest djelatnika, a uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije nudit će i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Ravnatelj IRB-a Tome Antičić kazao je da je vrijednost projekta panonskog drvnog klastera višestruka, s naglaskom na suradnju znanosti, lokalnih institucija i industrije.

– Taj projekt pokazuje da se više ne može govoriti ili o gospodarstvu ili o znanosti. Jedno bez drugoga ne ide – kazao je Antičić i dodao da je IRB u europskim projektima pa je samo u sklopu Sedmog okvirnog programa EU od 2007. godine iz fondova EU povukao više od 11 milijuna eura kroz 33 ostvarena projekta. Samo u 2013. godini ugovoreno je 49 milijuna kuna iz projekata EU.

Lider u drvnoj industriji

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić kazao je da je njegova županija lider u drvnoj industriji u Hrvatskoj pa je tako u krugu 60 kilometara od Virovitice smješteno čak 70 posto hrvatske drvne industrije. Najavio je da će početkom sljedeće godine početi gradnja Panonskog drvnog centra kompetencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik