ASA Finance želi preuzeti IK banku Zenica

Bez autora
Dec 25 2014

Društvo ASA Finance dd Sarajevo, zajedno sa drugim članicama ASA Prevent Gruopacije, pokušat će preuzeti kontrolu u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica. S tim u vezi, društvo ASA Finance objavilo je u današnjoj dnevnoj štampi tender ponudu za preuzimanje dionica Investiciono-komercijalne banke dd Zenica. ASA Finance je trenutno vlasnik 5,7 posto dionica IK banke, a povezana lica, ZIF Prevent Invest i Moja banka dd, koja ne sudjeluju u tender ponudi, posjeduju 13,9 posto, odnosno 1,7 posto redovnih dionica IK Banke. Tender ponuda se odnosi na preostalih 78,6 posto dionica koje nisu u vlasništvu ASA Finance i povezanih lica iz ASA Prevent grupacije. Ponuđena cijena po dionici je 59 KM, što je 59 posto od nominalne vrijednosti. Trenutna tržišna cijena dionice IK banke na Sarajevskoj berzi je 56.54 KM.

ASA Finance želi preuzeti IK banku ZenicaDruštvo ASA Finance dd Sarajevo, zajedno sa drugim članicama ASA Prevent Gruopacije, pokušat će preuzeti kontrolu u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica. S tim u vezi, društvo ASA Finance objavilo je u današnjoj dnevnoj štampi tender ponudu za preuzimanje dionica Investiciono-komercijalne banke dd Zenica.

ASA Finance je trenutno vlasnik 5,7 posto dionica IK banke, a povezana lica, ZIF Prevent Invest i Moja banka dd, koja ne sudjeluju u tender ponudi, posjeduju 13,9 posto, odnosno 1,7 posto redovnih dionica IK Banke.

Tender ponuda se odnosi na preostalih 78,6 posto dionica koje nisu u vlasništvu ASA Finance i povezanih lica iz ASA Prevent grupacije.

Ponuđena cijena po dionici je 59 KM, što je 59 posto od nominalne vrijednosti. Trenutna tržišna cijena dionice IK banke na Sarajevskoj berzi je 56.54 KM.

ASA Finance do sada nije vodio nikakve pregovore o kupnji IK Banke.

Osnovna svrha i cilj tender ponude je razvijanje registrirane djelatnosti. Poseban naglasak je na konsolidaciji bankarskog sektora i stvaranju jake domaće banke. Također, ne smiju se zanemirati i potencijalni sinergijski učinci koji će se ostvariti ovom integracijom.

Kupovinu dionica ASA Finance će finansirati vlastitim sredstvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik