Instalirano deset solarnih sistema

Bez autora
Dec 28 2014

Porodično preduzeće FAKOM d.o.o. iz Banjaluke je više od 20 godina među vodećima na širem području u projektovanju, proizvodnji, prodaji i montaži sistema za grijanje, klimatizaciju, ventilaciju, vodovod i kanalizaciju. Davno su u ovoj firmi krenuli i s izradom i ugradnjom sistema koji koriste Sunce kao izvor energije, a kroz projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja", koji realizuje "Partner mikrokreditna fondacija", a podržava USAID, u FAKOM-u su, uz još 19 sličnih preduzeća sa prostora cijele BiH, zahvaljujući stručnoj i finansijskoj pomoći, usavršili ovu proizvodnju i druge segmente poslovanja na polju korištenja obnovljivih izvora energije. Banjalučka firma danas proizvodi i ugrađuje solarne sisteme za zagrijavanje sanitarne vode i ispomoć u zagrijavanju prostorija, koji su visokog kvaliteta i ne zaostaju za uvoznim. Osim podrške proizvođačima, projektom je otvorena mogućnost i potencijalnim korisnicima da riješe problem zagrijavanja vode i djelimično prostorija korištenjem veoma povoljnog mikrokredita kod "Partner mikrokreditne fondacije".

Instalirano deset solarnih sistemaPorodično preduzeće FAKOM d.o.o. iz Banjaluke je više od 20 godina među vodećima na širem području u projektovanju, proizvodnji, prodaji i montaži sistema za grijanje, klimatizaciju, ventilaciju, vodovod i kanalizaciju.

Davno su u ovoj firmi krenuli i s izradom i ugradnjom sistema koji koriste Sunce kao izvor energije, a kroz projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja", koji realizuje "Partner mikrokreditna fondacija", a podržava USAID, u FAKOM-u su, uz još 19 sličnih preduzeća sa prostora cijele BiH, zahvaljujući stručnoj i finansijskoj pomoći, usavršili ovu proizvodnju i druge segmente poslovanja na polju korištenja obnovljivih izvora energije.

Banjalučka firma danas proizvodi i ugrađuje solarne sisteme za zagrijavanje sanitarne vode i ispomoć u zagrijavanju prostorija, koji su visokog kvaliteta i ne zaostaju za uvoznim. Osim podrške proizvođačima, projektom je otvorena mogućnost i potencijalnim korisnicima da riješe problem zagrijavanja vode i djelimično prostorija korištenjem veoma povoljnog mikrokredita kod "Partner mikrokreditne fondacije".

"Partner MKF" je u okviru ovog projekta uveo kreditnu liniju za finansiranje nabavke solarnih sistema uz vrlo nisku kamatnu stopu. S pravom se može reći da su uslovi kreditne linije trenutno najpovoljniji na finansijskom tržištu u BiH.

Inače, FAKOM je u proteklom periodu već instalirao 10 solarnih sistema na području Banjaluke i okolnih opština.

"Skoro svi klijenti su naši ljudi koji žive i rade u razvijenim evropskim zemljama u kojima je raširena upotreba solarnih sistema. Oni su tamo upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije i uzimanjem vrlo povoljnog 'Partnerovog' kredita riješili su pitanje zagrijavanja vode u sunčanim periodima u svojim kućama u zavičaju. Jedino su iznenađeni što kod nas nema državnih subvencija za ovu namjenu, koje u zemljama gdje borave iznose i do 50 odsto troškova ugradnje", kaže Saša Fabić, direktor FAKOM-a Banjaluka.

Projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" podržan je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga "Partner mikrokreditna fondacija". Projekat za cilj ima povećanje korištenja solarnih kolektora kao i drugih alternativnih izvora energije u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000 dolara i finansira se od strane USAID-a, pri čemu je učešće "Partnera" oko 220.000 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik