NE Krško s rekordnom godišnjom proizvodnjom

Bez autora
Dec 29 2014

Nuklearna elektrana Krško (NEK) ovu poslovnu godinu završava iznimno uspješno, s rekordnom godišnjom proizvodnjom koja premašuje šest milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, izvijestili su u ponedjeljak iz nuklearke. U nedjelju, 28. prosinca, na 398. dan neprekidnog rada godišnja proizvodnja elektrane po prvi put u pogonskom vijeku premašila je 6 milijarda kilovatsati električne energije u tekućoj godini. NEK poslovnu godinu završava uz znatno niže troškove od planiranih te unutar predviđenog gospodarskog plana. Također u ovoj godini svi utjecaji na okoliš bili su daleko ispod upravno utvrđenih granica, navodi se u priopćenju NE Krško.

NE Krško s rekordnom godišnjom proizvodnjomNuklearna elektrana Krško (NEK) ovu poslovnu godinu završava iznimno uspješno, s rekordnom godišnjom proizvodnjom koja premašuje šest milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, izvijestili su u ponedjeljak iz nuklearke.

"U nedjelju, 28. prosinca, na 398. dan neprekidnog rada godišnja proizvodnja elektrane po prvi put u pogonskom vijeku premašila je 6 milijarda kilovatsati električne energije u tekućoj godini. NEK poslovnu godinu završava uz znatno niže troškove od planiranih te unutar predviđenog gospodarskog plana. Također u ovoj godini svi utjecaji na okoliš bili su daleko ispod upravno utvrđenih granica", navodi se u priopćenju NE Krško.

Nuklearka Krško ove godine nije bila u redovnom remontu te od zadnjeg redovnog remonta (od početka listopada do 18. studenoga prošle godine) radi neprekidno i punim kapacitetom, pa su početkom prosinca iz nuklerake najavljivali da bi u ovoj godini mogla proizvesti više od šest milijardi kilovatsati električne energije, najviše u 32 godine svog postojanja. Inače, trogodišnji je prosjek za nuklearku Krško proizvodnja 5,4 milijarde kWh godišnje.

Iz nuklearke u priopćenju podsjećaju kako je ove godine prošlo 40 godina od polaganja kamena temeljca za elektranu.

"Vrijednost odluke o izgradnji nuklearne elektrane potvrđuju pogonska pouzdanost i predvidivost, konkurentnost proizvedene električne energije te pozitivni okolišni učinci", naglašava se u priopćenju.

Iz NE Krško iznimno važnom označavaju odluku vlasnika (suvlasnici nuklearke su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), koji imaju po 50 posto vlasništva) o produljenju pogonskog vijeka NEK-a do 2043. godine.

Ta je odluka, kako ističu, donesena nedavno na temelju ekonomske studije i sustavnog pretresanja činjenice da će izvor energije iz nuklearne elektrane i u sljedećim desetljećima biti konkurentan u društvu ostalih energetskih izvora.

Uz ulazak elektrane u drugu polovinu pogonskog vijeka, iz NEK-a naglašavaju kako su ponovno vrednovali svoja strateška usmjerenja i opredijelili ključne ciljeve te svoju novu viziju "biti primjer nuklearne sigurnosti i izvrsnosti na globalnom nivou" poduprli trima strateškim dokumentima tvrtke - kodeksom sigurnosne i poslovne etike, petogodišnjim razvojnim planom te sustavom rukovođenja.

Kamen temeljac za NE Krško položen je početkom prosinca 1974. godine, s radom je nuklearka počela 1981., godinu poslije, 1982. je počela raditi punom snagom, a početkom 1984. dobila je dozvolu za redovan rad. Prvotno planirani životni vijek za nuklearku Krško je bio 40 godina (do 2023. godine), ali je već ranije donesena odluka o postupku za produljenje za još 20 godina, do 2043. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik