Od 1. januara nivo aflatoksina do 0,05 mg po kilogramu mleka

Bez autora
Dec 30 2014

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da od 1. januara 2015. godine stupa na snagu Pravilnik po kojem će svo mleko na domaćem tržištu imati dozvoljeni nivo aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu mleka. Ovo je izvanredan rezultat koji je postignut u relativno kratkom vremenskom periodu, znatno kraćem u odnosu na vreme koje je bilo potrebno poljoprivrednicima u ekonomski daleko razvijenijim zemljama, izjavila je ministar i podsetila da je zemljama Evropske unije za prilagođavanje ovom standardu, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, bilo potrebno čak 7 godina.

Od 1. januara nivo aflatoksina do 0,05 mg po kilogramu mlekaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da od 1. januara 2015. godine stupa na snagu Pravilnik po kojem će svo mleko na domaćem tržištu imati dozvoljeni nivo aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu mleka.

Ovo je izvanredan rezultat koji je postignut u relativno kratkom vremenskom periodu, znatno kraćem u odnosu na vreme koje je bilo potrebno poljoprivrednicima u ekonomski daleko razvijenijim zemljama, izjavila je ministar i podsetila da je zemljama Evropske unije za prilagođavanje ovom standardu, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, bilo potrebno čak 7 godina.

Mi smo ovaj rezultat ostvarili znatno brže. Ovaj standard primenjivaćemo i u narednom periodu a ovakav rezultat postignut je zahvaljujući odgovornom i koordiniranom radu poljoprivrednika i naših stručnih službi na terenu, istakla je ministar Bogosavljević Bošković.

Zdravstvena bezbednost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda će i u narednom periodu biti jedan od prioriteta Ministarstva, i u tom smislu radi se na uspostavljanju sistema za lakšu i bržu kontrolu i čini se sve da što pre počne da radi i Nacionalna referentna laboratorija.

Zbog mogućnosti da se na tržištu Srbije od 1. januara nađu veće količine mlečnih proizvoda i mleka u prahu iz EU po nižim cenama, biće preduzete mere koje će zaštiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, izjavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

Od 1. januara 2015. godine ukidaju se kvote za proizvodnju mleka u EU, a ministar Bogosavljević Bošković najavila je da će interresorna radna grupa, koju čine predstavnici tri ministarstava – poljoprivrede, trgovine i finansija, kao i predstavnici domaće mlekarske i konditorske industrije, vrlo brzo izaći pred Vladu Srbije sa predlogom mera za zaštitu domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije.

Postoji mogućnost da domaće tržište u ovom slučaju zaštitimo time što ćemo aktivirati zaštitne mere u skladu za odredbama člana 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Kretanje cena na EU tržištu posledica su nemogućnosti izvoza iz EU u Rusiju, povećane ponude utiču na pad cena, a uz to EU daje dodatne subvencije svojim proizvođačima zbog saniranja štete nastale usled sankcija koje Rusija primenjuje na zemlje EU, objasnila je ministar i dodala da je nelojalna konkurencija u tome što domaćoj proizvodnji sira i mleka u prahu konkurišu uvozni proizvodi znatno jeftiniji – čak i od same cene mleka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik