Uskoro stiže konkurencija EPCG-u

Bez autora
Jan 04 2015

Elektroprivreda Crne Gore će do daljnjeg imati monopol u snabdijevanju građana električnom energijom po trenutnim cijenama. No, to ne bi trebalo još dugo da potraje, jer se otvaranjem tržišta od 1. januara očekuje dolazak novih snabdijevača, ali i niže cijene električne energije. Otvaranjem tržišta stvoreni su formalni uslovi da se, osim EPCG i Montenegro Bonusa, koji snabdijeva samo KAP, pojave i drugi snabdijevači. Do sada je bilo zainteresovanih, ali ne i zvaničnih zahtjeva. Oni bi se mogli očekivati za par mjeseci, kada se stvore svi uslovi za dolazak konkurencije. EPCG se pojavljuje i u ulozi snabdijevača i u ulozi distibutera, što ostalim snabdijevačima ne daje sigurnost da će pod takvim okolnostima biti ravnopravno tretirani. I donošenje novog zakona i razdvajanje Distribucije bi moglo biti ispunjeno u matru ili aprilu 2015. godine...

Elektroprivreda Crne Gore će do daljnjeg imati monopol u snabdijevanju građana električnom energijom po trenutnim cijenama. No, to ne bi trebalo još dugo da potraje, jer se otvaranjem tržišta od 1. januara očekuje dolazak novih snabdijevača, ali i niže cijene električne energije.

Otvaranjem tržišta stvoreni su formalni uslovi da se, osim EPCG i Montenegro Bonusa, koji snabdijeva samo KAP, pojave i drugi snabdijevači.

Do sada je bilo zainteresovanih, ali ne i zvaničnih zahtjeva. Oni bi se mogli očekivati za par mjeseci, kada se stvore svi uslovi za dolazak konkurencije.

"EPCG se pojavljuje i u ulozi snabdijevača i u ulozi distibutera, što ostalim snabdijevačima ne daje sigurnost da će pod takvim okolnostima biti ravnopravno tretirani. I donošenje novog zakona i razdvajanje Distribucije bi moglo biti ispunjeno u matru ili aprilu 2015. godine", kazao je Branislav Perović iz Regulatorne agencije za energetiku.

A tek nakon toga i građani bi mogli da osjete benefite.

"Ucjenjivanje potrošača, u stilu 'plati ili ostavi', iako nema nikakvog utemeljenja u zakonu, naročito kada su u pitanju sankcije i kazne zbog određenih nepravilnosti prilikom isporuke električne energije, odnosno njeno korišćenje od strane građana, u budićnosti neće biti moguće. Ako pokušaš da me ucijeniš ja ću promijeniti snabdjevača. Naravno, i građanin mora da zna da neće biti opraštanja i da će ono što potroši morati i da plati", kaže Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača.

Nakon što plate EPCG ono što su potrošili, građani će moći da plate snabdjevača. Procedura će biti jednostavna, pa će biti dovoljno da sa novim samo potpišu ugovor. Ali, u CEZAP-u strahuju da će otvaranjem tržišta električne energije formirati oligopoli, kao što je to bio slučaj na tržišt telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik