Usvojena informacija o stanju poduzetničkih zona i infrastrukture u FBiH

Bez autora
Jan 08 2015

Vlada FBiH usvojila je danas informacije Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta o stanju poduzetničkih zona i poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH. Poduzetničke zone i infrastruktura predstavljaju najbrži put za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zbog čega mnoge zemlje planski ulažu znatne napore kako u uspostavu tako i u razvoj poduzetničkih zona.Ukupna finansijska sredstva, koja je ovo ministarstvo izdvojilo od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom, za poslovne zone i poduzetničku infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine iznose više od 14 miliona KM.

Usvojena informacija o stanju poduzetničkih zona i infrastrukture u FBiHVlada FBiH usvojila je danas informacije Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta o stanju poduzetničkih zona i poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

Poduzetničke zone i infrastruktura predstavljaju najbrži put za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zbog čega mnoge zemlje planski ulažu znatne napore kako u uspostavu tako i u razvoj poduzetničkih zona. Ukupna finansijska sredstva, koja je ovo ministarstvo izdvojilo od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom, za poslovne zone i poduzetničku infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine iznose više od 14 miliona KM.

Dodjela poticajnih sredstava za poslovne zone je dodatno animirala većinu jedinica lokalne samouprave da pokrenu ili ubrzaju planirane aktivnosti na uspostavi ili razvoju poslovnih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do sada je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta poticaje dobilo 56 zona iz svih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH je najviše poduzetničko-zanatskih zona, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto dok je specijaliziranih zona nešto iznad tri posto.

Resorno ministarstvo je u proteklom periodu izdvojilo i značajna sredstva za veći razvoj poduzetničke infrastrukture kao što su poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi i tehnološki centri.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, će u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i ostalim nosiocima razvoja male privrede nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona i infrastrukture u FBiH, stoji u danas usvojenim informacijama.

Informacija o realizaciji projekta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH

Vlada FBiH je usvojila Izvještaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o implementaciji Akcionog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji BiH“ za 2014. godinu.

Ovo je jedan od pet razvojnih projekata koji čine „Strategiju ekonomskog razvoja Federacije BiH“, a Akcioni plan za njegovu realizaciju, za period 2013.-2015. godina, sadrži osam strateških ciljeva u okviru kojih je utvrđeno 28 prioriteta i 44 mjere za njihovo realiziranje. Svakom mjerom obuhvaćena je jedna ili više aktivnosti za koje su određeni ciljevi, nositelji i rokovi izvršenja koji su za neke aktivnosti precizirani, a za neke planirani kao kontinuirano djelovanje.

Strateški ciljevi su smanjenje administrativnih prepreka, promocija poduzetništva, uspostava i jačanje mreže razvojnih ustanova, finansijska podrška, stručno usavršavanje svih relevantnih osoba za malo i srednje poduzetništvo, jačanje poslovne infrastrukture, tehnološki razvitak i poticanje poduzetništva ciljanih skupina. U ovom izvještaju opisane su aktivnosti koje su poduzete po pojedinim strateškim ciljevima u 2014. godini.

Ovo ministarstvo će, u saradnji sa ostalim nositeljima pojedinih mjera iz ovog projekta, nastaviti realizaciju ciljeva i mjera iz njegovog Akcionog plana.

Podrška uvođenju sustavakvalitete malim i srednjim poduzećima

Vlada FBiH je usvojila Informaciju o podršci Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta uvođenju sustava kvalitete malim i srednjim poduzećima u Federaciji BiH.

Sustav upravljanja kvalitetom predstavlja skup međusobno ovisnih procesa nadzora pružanja usluge s ciljem održanja i konstantnog poboljšanja kvalitete. Prepoznavajući značaj uvođenja ISO standarda Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je od 2006. godine kroz sisteme poticaja podržavalo mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH na njihovom uvođenju. Od 2006. do 2013. godine Ministarstvo je podržalo 204 poduzeća sa ukupnim iznosom od 1.132.464 KM.

Federalno ministarstvo od 2009. godine podržava poduzetnike u uvođenju HACCAP standarda i do sada su podržali 19 poduzeća sa iznosom od 146.646 KM. Od 2008. godine Ministarstvo podržava poduzetnike i u dobivanju CE znaka za svoje proizvode i do sada je dodijelilo 25 poticaja u ukupnom iznosu od 211.937 KM.

U Informaciji je navedeno da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u 2014. godini, na osnovu zaključka Vlade FBiH od 1.7.2013. godine o intenziviranju aktivnosti na podršci Ministarstva na uvođenju sustava kvalitete, predvidjelo 400.000 KM. Na raspisani natječaj se prijavilo 58 poduzetnika od kojih je 37 ispunilo sve predviđene uvjete u ukupnom iznosu od 262.381 KM, što znači da je ostalo neiskorišteno 137.619 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik