Internet - šansa malim preduzećima za izvoz

Bez autora
Jan 11 2015

U vreme opšte besparice, nelikvidnosti preduzeća i nemogućnosti naplate potraživanja u zemlji, vlasnici malih i srednjih preduzeća šansu vide na evropskom tržištu. Nadležni najavljuju novine u poslovanju tih preduzeća, a bankari povoljnije kredite za njihove vlasnike.Pre dve godine, u iznajmljenih 60 kvadrata, i sa kapitalom od 25 hiljada evra Zorica Tucović započela je proizvodnju keksa od ovsa i raži, bez aditiva. Zorica kaže da ne postoji sličan proizvod u svetu, i zato želi da ga izveze.

Internet - šansa malim preduzećima za izvozU vreme opšte besparice, nelikvidnosti preduzeća i nemogućnosti naplate potraživanja u zemlji, vlasnici malih i srednjih preduzeća šansu vide na evropskom tržištu. Nadležni najavljuju novine u poslovanju tih preduzeća, a bankari povoljnije kredite za njihove vlasnike.

Pre dve godine, u iznajmljenih 60 kvadrata, i sa kapitalom od 25 hiljada evra Zorica Tucović započela je proizvodnju keksa od ovsa i raži, bez aditiva. Zorica kaže da ne postoji sličan proizvod u svetu, i zato želi da ga izveze.

"Od države očekujemo podršku ili pomoć eventualno u vidu sredstava kojima bismo obezbedili evropske standarde za proizvod. Kako bi on mogao da se izvozi naravno za to su nam potrebna i veća obrtna sredstva za plasman na evropska tržišta", kaže Zorica Tucović, vlasnica firme "Bnp produkt" iz Beograda.

Država radi na zakonskim rešenjima kako bi pomogla malim privrednicima, a u planu je da se do 2018. godine usvoji Strategija o preduzetništvu.

"Smatramo da su oni u ovo vreme ekonomske krize i reformi prvi na udaru. Zbog toga je cilj da kroz zakonska rešenja i na određeni način omogućimo da rade na domaćem tržištu i omogućimo izvoz na strano tržište. Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća ona treba da imaju prednost kod dobijanja kreditnih linija", smatra Aleksandra Tomić, predsednica Skupštinskog odbor za privredu.

I bankari su spremni da odobravaju kredite vlasnicima malih i srednjih preduzeća.

"Naša banka je ove godine potpisala ugovor o granciji sa Evrospkim investicionim fondom i zahvaljujući garancijama ovog fonda bićemo u prilici da u narednom periodu finansiramo mala preduzeća. U ponudi će biti krediti koji imaju nižu kamatnu stopu", ističe Zoran Ristić iz Unikredit banke.

U nedostatku novca, mali preduzetnici svoju šansu vide i u internetu, a ulaganja su minimalna.

"Kreiranje veb-stranica je praktično deo identiteta male firme i proizvodnje. Kroz veb -starnicu on može da predstavi svoje proizvode i usluge. Primer jednog našeg klijenta jeste da je 30 odsto sveukupne njegove robe na inostrano tržište došlo je upravo inicijativom spolja. Odnosno oni koji su zainteresovani distributeri videli su firmu i proizvodnju na internetu", kaže Nataša Bujaš konsultant firme "Blumen grup".

Široj javnosti je malo poznato da je znatan broj velikih preduzeća, poput Levisa, Ford Motora, Džonsona i Džonsona, Hajnekena, BMW-a i Vašington posta, u porodičnom vlasništvu.

Statistika pokazuje da su u Velikoj Britaniji 75% svih firmi - mala i srednja porodična preduzeća. Procenjuje se da su u Južnoj Americi, Južnoj Aziji i na Bliskom Istoku preduzeća u kojima rade pripadnici dve generacije jedne porodice zastupljenija nego u Evropi. Istraživanja pokazuju da će porodična preduzeća biti sve značajnija u budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik