Stručnjaci iz Srbije pomažu BiH

Bez autora
Jan 22 2015

Predstavnici vazduhoplovnih vlasti Srbije i BiH potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji u procesu sertifikacije Kontrole letenja BiH. Ovaj protokol previđa pomoć stručnjaka iz Srbije u sertifikaciji i osamostaljivanju Kontrole letenja BiH, koja planira da preuzme kontrolu nad svojim gornjim vazdušnim prostorom krajem 2015. godine. Protokol su potpisali su direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov i generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica. Ratkovica je izrazio očekivanje da će BiH proces sertifikacije završiti do aprila ili maja. Da bi to doveli do kraja neophodan nam je jedan broj stručnih kadrova iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, rekao je Ratkovica.

Stručnjaci iz Srbije pomažu BiHPredstavnici vazduhoplovnih vlasti Srbije i BiH potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji u procesu sertifikacije Kontrole letenja BiH.

Ovaj protokol previđa pomoć stručnjaka iz Srbije u sertifikaciji i osamostaljivanju Kontrole letenja BiH, koja planira da preuzme kontrolu nad svojim gornjim vazdušnim prostorom krajem 2015. godine.

Protokol su potpisali su direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov i generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica, javili su beogradski mediji.

Ratkovica je izrazio očekivanje da će BiH proces sertifikacije završiti do aprila ili maja.

"Da bi to doveli do kraja neophodan nam je jedan broj stručnih kadrova iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije", rekao je Ratkovica.

On je dodao da BiH svoj gornji vazdušni prostor, koji sada kontrolišu Srbija i Hrvatska, planira da preuzme krajem ove godine.

Rakovica je podsjetio da je BiH 13. novembra 2014. preuzela pružanje usluga u svom donjem vazdušnom prostor do 10.000 metara visine.

Čizmarov je rekla da je ovaj protokol potpisan u okviru regionalnog skupa vazuhoplovnih vlasti, koji je počeo danas u Beogradu, a na kome učestvuju predstavnici 10 zemalja.

Regionalnom sastanku prisustvuju predstavnici nadležnih organa za civilno vazduhoplovstvo i nacionalnih nadzornih tijela iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Srbije, kao i Švedske, u organizator je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Na skupu je istaknuto da treba pojačati saradnju i da samo zajedničkim nastupom vazduhoplovnih vlasti u regionu može lakše da se dođe do sredstava fondova EU za finansiranje projekata u toj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik