Trijumf 3D štampača: Kinezi predstavili odštampane zgrade

Bez autora
Jan 22 2015

Vinsun, kineska kompanija koja je prošle godine privukla pažnju svetskih medija odštampavši pomoću 3D štampača 10 kuća za samo 24 časa, upravo je predstavila svoja najnovija dostignuća: stambenu zgradu od pet spratova i trospratnu vilu.Obe građevine su podignute u izložbenom prostoru u Sužou industrijkom parku. Zgrade su napravljene od posebne mešavine betona koji je napravljen od građevinskog otpada, a zgrade su štampane sloj po sloj.

TRIJUMF 3D ŠTAMPAČA Kinezi predstavili odštampane zgradeVinsun, kineska kompanija koja je prošle godine privukla pažnju svetskih medija odštampavši pomoću 3D štampača 10 kuća za samo 24 časa, upravo je predstavila svoja najnovija dostignuća: stambenu zgradu od pet spratova i trospratnu vilu.

Obe građevine su podignute u izložbenom prostoru u Sužou industrijkom parku. Zgrade su napravljene od posebne mešavine betona koji je napravljen od građevinskog otpada, a zgrade su štampane sloj po sloj, prenose kineski mediji.

Za ovako veliki poduhvat je korišćen ogromni 3D štampač dužine 150 metara, širine 10, a visine 6,5 metara.

Površina odštampane vile prelazi 1000 kvadratnih metara, a sama unutrašnjost građevine nije dekorisana.

Mašina istiskuje materijal sloj po sloj i stvara građevinske blokove. Oni se potom na gradilištu sastavljaju zajedno sa čeličnim ojačanjima i izolacijom.

Prema računici kompanije na građevinskom materijalu se na ovaj način može uštedeti između 30 i 60 procenata, dok je cena smanjena za 50 do 80 odsto. Uz to, izračunali su i da je vreme gradnje kraće 50 do 70 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik