Mladi u RS-u zainteresirani za pokretanje biznisa u poljoprivredi

Bez autora
Jan 26 2015

Više od 250 mladih, od septembra do decembra 2014. godine, učestvovalo je u radionicama „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu“, koje su se realizovane u 11 općina/gradova širom Republike Srpske, a radi korištenja podsticajnih sredstava koja Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a izdvaja svake godine u visini od 60 miliona KM.Od 250 učesnika radionica više od 100 motivirano je za korištenje podsticajnih mjera, od kojih je većina već i razvila konkretne preduzetničke ideje, odnosno spremna je za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, saopćeno je iz Instituta „Perpetuum mobile“ iz Banje Luke, koji je implementirao ovu lokalnu inicijativu.

Mladi u RS-u zainteresirani za pokretanje biznisa u poljoprivrediViše od 250 mladih, od septembra do decembra 2014. godine, učestvovalo je u radionicama „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu“, koje su se realizovane u 11 općina/gradova širom Republike Srpske, a radi korištenja podsticajnih sredstava koja Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a izdvaja svake godine u visini od 60 miliona KM.

Od 250 učesnika radionica više od 100 motivirano je za korištenje podsticajnih mjera, od kojih je većina već i razvila konkretne preduzetničke ideje, odnosno spremna je za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, saopćeno je iz Instituta „Perpetuum mobile“ iz Banje Luke, koji je implementirao ovu lokalnu inicijativu.

Projekt „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu“ realiziran je u dvije faze.

U prvoj fazi projekta snimljen je dokumentarni film koji daje osnovne informacije o koracima ka dobijanju podsticajnih sredstava i primjere pozitivne prakse u kojim poljoprivrednica i poljoprivrednik, koji su na osnovu podsticajnih sredstava pokrenuli ili proširili posao, govore o svojim iskustvima.

Tokom druge faze projekta u 11 općina/gradova u Republici Srpskoj, u saradnji s resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, predstavljen je pravilnik o dobijanju podsticajnih sredstava u poljoprivredi, prikazan film i odgovorano na pitanja učesnika/ca radionica.

Aktivnosti su obuhvatile gradove/općine: Derventa, Teslić, Gradiška, Banja Luka, Srbac, Doboj, Modriča, Novi Grad, Zvornik, Rudo i Nevesinje.

Institut "Perpetuum mobile" iz Banje Luke implementirao je ovu lokalnu inicijativu kroz Projekt zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske uz saradnju sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS-a i klubovima za traženje posla pri biroima za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik