Uručena priznanja „Vip BizPartner 2014“

Bez autora
Jan 27 2015

Predstavnicima najuspešnijih porodičnih firmi u Srbiji uručeno je priznanje „Vip BizPartner 2014“, koje po drugi put dodeljuju Privredna komora Srbije (PKS), kompanija Vip mobile i agencija Chapter 4. Novčane nagrade u ukupnoj vrednosti od 900.000 dinara dobile su tri najuspešnije domaće porodične firme, a još deset kompanija dobilo je priznanje za izuzetan rad, inovativnost i održiv razvoj. Kompanije „Geourb Group“ iz Beograda, „Akvapan“ iz Čačka i „Mali podrum Radovanović“ iz Krnjeva ovogodišnji su pobednici i to na osnovu ukupnih rezultata poslovanja, gde su posebno vrednovani rast broja zaposlenih i prihoda, održiv razvoj i korišćenje visokosofisticiranih tehnologija. Na svečanosti u PKS laureatima su nagrade i priznanja „Vip BizPartner 2014“, uručili Marko Čadež, predsednik PKS, Milan Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i Dejan Turk, direktor Vip mobile.

Uručena priznanja „Vip BizPartner 2014“Predstavnicima najuspešnijih porodičnih firmi u Srbiji uručeno je priznanje „Vip BizPartner 2014“, koje po drugi put dodeljuju Privredna komora Srbije (PKS), kompanija Vip mobile i agencija Chapter 4. Novčane nagrade u ukupnoj vrednosti od 900.000 dinara dobile su tri najuspešnije domaće porodične firme, a još deset kompanija dobilo je priznanje za izuzetan rad, inovativnost i održiv razvoj.

Kompanije „Geourb Group“ iz Beograda, „Akvapan“ iz Čačka i „Mali podrum Radovanović“ iz Krnjeva ovogodišnji su pobednici i to na osnovu ukupnih rezultata poslovanja, gde su posebno vrednovani rast broja zaposlenih i prihoda, održiv razvoj i korišćenje visokosofisticiranih tehnologija. Na svečanosti u PKS laureatima su nagrade i priznanja „Vip BizPartner 2014“, uručili Marko Čadež, predsednik PKS, Milan Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i Dejan Turk, direktor Vip mobile.

Značaj porodičnih firmi nije samo u doprinosu privredi, već i njihovoj posvećenosti lokalnoj zajednici i vrednostima koje promovišu, što je posebno vidljivo u periodima krize, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Komora može da pomogne razvoj porodičnog biznisa u Srbiji kroz edukaciju, kao i povezivanje malih firmi sa kompanijama iz inostranstva, kako bi povećale svoju konkurentnost i produktivnost i bile uspešan igrač na velikim tržištima, poručio je Čadež.

Predsedsnik PKS je istakao da je komorski sistem Srbije u procesu reforme koja je fokusirana upravo na unapređenje podrške privredi, zaštitu i zastupanje interesa poslovne zajednice.

Priznanja „Vip BizPartner 2014“ dobilo je još 10 kompanija koje imaju manju stopu rasta u odnosu na prve tri, ali se u njihovom poslovanju jasno prepoznaju ulaganja u edukaciju i razvoj, kao i težnja da prerastu svoj sadašnji status. To su: „Flyfly Travel“, „Herba svet“, „Linea Milanović“, „No-kači“, „Pan komerc“, „Porodična mlekara Veličković“,  „Pre-print“, „Tehnokomerc“, „Vukas“ i „Zlatara Andrejević“.

Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede podsetio je na izradu Startegije malih i srednih preduzeća koji treba da podstakne i unapredi i razvoj porodičnog biznisa u Srbiji. Mala i srednja preduzeća, predstavljaju realan život i probleme, naveo je on i podsetio da od 315.000 privrednih subjekata svega dva odsto čine veliki sistemi dok su ostalo mala i srednja preduzeća.

Žiri je odluku o pobednicima doneo u veoma jakoj konkurenciji od 40 prijavljenih porodičnih firmi od kojih su većina nosioci „Excellent SME”, elektronskog sertifikata boniteta, koji izdaju PKS i međunarodna osiguravajuća kuća Coface.

Projekat „Vip porodične firme“ smo podržali s velikim entuzijazmom jer smo prepoznali, s jedne strane, njegov kvalitet i inovativnost, a, s druge, veliku tržišnu potrebu za osnaživanjem preduzetnika u malim i srednjim preduzećima. Dokaze da smo na dobrom putu i da projekat  zaista donosi promene u ovom privrednom segmentu, nalazimo u velikom interesovanju, angažovanju i motivaciji preduzetnika koji učestvuju u našim radionicama, i u podršci PKS i regionalnih komora i poslovnih udruženja našem projektu, rekao je Dejan Turk direktor kompanije Vip mobile.

Nakon svečanog uručenja nagrada, predstavnici  porodičnih firmi iz cele Srbije, čuli su i predavanje na temu „Izazovi sa kojima se suočavaju porodične firme” koje je održao Boris Vukić iz Adižes instituta. Kao glavni izazovi navedeni su izvori finansiranja, izlazak na strana tržišta, organizacija i prenos upravljanja, prenos kapitala, uspostaljanje ravnoteže između porodičnih, vlasničkih i poslovnih aspekata, kao i drugi problemi.

Uobičajeno se porodične firme vezuju za mala i srednja preduzeća, ali treba podsetiti da postoji dosta velikih kompanija i međunarodnih korporacija koje su u porodičnom vlasništvu kao što su Wal-Mart, Motorola, Bosch, Ikea, Loreal, Heineken, Beneton, brojne auto-kompanije Ford, Volkswagen, Fiat, BMW, Porsche, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik