Blokiranih 10.460 Riječana duguje 772 milijuna kuna

Bez autora
Jan 28 2015

Blokiranih 10.460 Riječana, koji duguju 772 milijuna kuna, moći će od 1. veljače gradu i komunalnim društvima podnijeti zahtjev za otpis dugova, a zasad se ne zna koliko će ih biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga. Riječani koji su u blokadi, a njih je, po podatcima Fine, 10.460, te duguju 772 milijuna kuna, od čega gradu Rijeci 8,4 milijuna, gradu i gradskim komunalnim društvima moći će podnijeti zahtjev za otpis dugova od 1. veljače, rečeno je u srijedu na kolegiju riječkoga gradonačelnika. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je dug građana u Hrvatskoj gotovo 30 milijarda kuna, od čega se 66 posto odnosi na dug financijskome sektoru, a 12,4 posto središnjoj državi, što uključuje i jedinice lokalne te regionalne samouprave. Rijeka je po broju dužnika na trećemu mjestu u državi, a po ukupnome dugu na četvrtome mjestu, iza Zagreba, Splita i Osijeka, rekao je Obersnel. Riječani financijskome sektoru duguju 663 milijuna kuna, a središnjoj državi oko 100 milijuna kuna, rekao je.

Blokiranih 10.460 Riječana duguje 772 milijuna kunaBlokiranih 10.460 Riječana, koji duguju 772 milijuna kuna, moći će od 1. veljače gradu i komunalnim društvima podnijeti zahtjev za otpis dugova, a zasad se ne zna koliko će ih biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga.

Riječani koji su u blokadi, a njih je, po podatcima Fine, 10.460, te duguju 772 milijuna kuna, od čega gradu Rijeci 8,4 milijuna, gradu i gradskim komunalnim društvima moći će podnijeti zahtjev za otpis dugova od 1. veljače, rečeno je u srijedu na kolegiju riječkoga gradonačelnika.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je dug građana u Hrvatskoj gotovo 30 milijarda kuna, od čega se 66 posto odnosi na dug financijskome sektoru, a 12,4 posto središnjoj državi, što uključuje i jedinice lokalne te regionalne samouprave.

Rijeka je po broju dužnika na trećemu mjestu u državi, a po ukupnome dugu na četvrtome mjestu, iza Zagreba, Splita i Osijeka, rekao je Obersnel. Riječani financijskome sektoru duguju 663 milijuna kuna, a središnjoj državi oko 100 milijuna kuna, rekao je.

"U ovom trenutku teško je procijeniti koliko će Riječana biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga, no s obzirom na sveobuhvatnost našega socijalnog programa, vjerujem da ih neće biti puno, ali vjerojatno će ih puno podnositi zahtjev drugim vjerovnicima", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Građani će od 1. veljače u poslovnicama Fine i na njihovim mrežnim stranicama moći provjeriti ispunjavaju li uvjete za otpis duga. Od 1. veljače do 1. travnja otpis dugova moći će zatražiti korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a nakon toga, do 30. lipnja, ostali građani koji ispunjavaju uvjete.

Gradonačelnik je istaknuo da je grad Rijeka dosad raznim mjerama građanima otpisao oko milijun kuna tražbina. Najugroženijim Riječanima grad pomaže i kroz socijalni program, za koji je potrošeno oko 28 milijuna kuna prošle godine iz gradskog proračuna, oko 856.000 kuna na teret proračuna gradskih komunalnih društava i oko 802.000 kuna iz županijskog proračuna.

Raznim oblicima pomoći koristilo se 9799 korisnika 2014. godine, rečeno je na gradonačelnikovu kolegiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik