EBRD razmatra kredit od 200 miliona evra za EPS

Bez autora
Jan 28 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje kredita od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone. Patrone je novinarima nakon predstavaljanja EBRD Izeštaja o tranziciji za 2014. rekao da je procedura odobravanja kredita tek započeta i da očekuje da će biti završena pre isteka prve polovine 2015. godine. Patrone je rekao da je ideja da pomogne finansijsko restukturiranje EPS-a, ali i da se istovremeno promeni organizacija u kompaniji i uvede korporativno upravljanje. EBRD je zainteresovana i za ućešće u privatizaciji Telekoma Srbije i Dunav osiguranja, rekao je Patrone. On je precizirao da bi EBRD u privatizaciji Telekom Srbije želela da učestvuje ili kao koinvestitor sa strateškim partnerom ili kao finansijer kompanije koja pobedi na tenderu za kupovinu Telekoma.

EBRD razmatra kredit od 200 miliona evra za EPSEvropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje kredita od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone.

Patrone je novinarima nakon predstavaljanja EBRD Izeštaja o tranziciji za 2014. rekao da je procedura odobravanja kredita tek započeta i da očekuje da će biti završena pre isteka prve polovine 2015. godine, prenosi Tanjug.

Patrone je rekao da je ideja da pomogne finansijsko restukturiranje EPS-a, ali i da se istovremeno promeni organizacija u kompaniji i uvede korporativno upravljanje.

EBRD je zainteresovana i za ućešće u privatizaciji Telekoma Srbije i Dunav osiguranja, rekao je Patrone.

On je precizirao da bi EBRD u privatizaciji Telekom Srbije želela da učestvuje ili kao koinvestitor sa strateškim partnerom ili kao finansijer kompanije koja pobedi na tenderu za kupovinu Telekoma.

Patrone je ocenio da je, sveobuhvatno posmatrano, privatizacije Telekoma Srbije dobar potez jer je "vreme da Vlada valorizije tu imovinu".

"Što se više bude čekalo, vrednost te imovine biće manja. Zbog toga je dobro imati strateškog privatnog investitora koji će voditi tu kompaniju", rekao je Patrone.

On je dodao da bi EBRD u slučaju privatizacije Dunav osiguranja, takođe želela da bude koinvestitor sa strateškim partnerom, ali da se za razliku od Telekoma, koji je profitabilna kompaniju, kod te osiguravajuće kuće radi o preokretu u poslovanju.

"U tom slučaju zaista mora da se radi brzo", rekao je Patrone i istakao da su koraci koje je Vlada Srbije već preduzela u Dunav osiguranju pozitivni.

On je rekao i da je EBRD zainteresovana da pruži podršku Vladi Srbije u realizaciji tendera za koncesiju za Aerdodrom "Nikola Tesla".

Patrone je rekao i da je EBRD u 2014. godini investirala oko 450 miliona evra u Srbiji, a da je jedan od najvećih projekata bio stend-baj kredit od 200 miliona evra namenjen Agenciji za osiguranje depozita.

"EBRD i u 2015. godini namerava da zadrži visok nivo angažmana u Srbiji", rekao je Patrone.

Direktor EBRD za Srbiju rekao je da će u 2015. godini investirati u skladu sa strategijom banke za Srbiju, ali da će doći do pomeranja sa finansijskog ka energetskom sekturu.

Kako je dodao, pored kredita za EPS, EBRD u 2015. želi da ulaže sa privatnim sektorom u korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i da nastavi sa podrškom za izgradnju infrastrukture u Srbiji.

Patrone je rekao da će zbog fiskalne situacije u Srbiji fokus biti na tome da se iskoriste sredstva koja su već odobrena za infrastrukturne projekte i da se privuku privatni investitori.

On je rekao i da je EBRD sprema da nastavi podršku Srbiji i podsetio da je od 2001. do sada ta banka uložila u Srbiju 3,8 milijardi evra.

"Impresionirani smo zamahom u reformama i napretkom koji je Vlada postigla u smislu stuktirnih reformi, reformi radnih odnosa i fiskalne konsolidacije", rekao je Patrone.

Zamenik direktora u Kancelariji glavnog ekonmiste EBRD Piter Sanfi rekao je da će prema poslednjim projekcijama te banke Srbija u 2015. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto.

"Mi u EBRD mislimo da je Srbija na pravom putu, bez obzira na sve probleme, i dugoroćno posmatrano ima svetlu budućnost", rekao je on. Sanfi je rekao da postoje i rizici ali da u EBRD misle da će Srbija zabeležiti mali, ali ipak rast BDP u 2015. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik