Usvojen Akcioni plan o stečaju u 188 preduzeća

Bez autora
Feb 01 2015

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Akcioni plan za okončanje postupka privatizacije 188 subjekata pokretanjem stečaja. Zakon o privatizaciji je predvideo da se okončanje postupka privatizacije može sprovesti i kroz postupak stečaja. Agencija može podneti predlog za pokretanje postupka stečaja subjekata privatizacije, ukoliko je ispunjen jedan od sledećih stečajnih razloga: neobavljanja delatnosti u periodu dužem od šest meseci; nepostojanja interesa za privatizaciju; da u periodu dužem od šest meseci nema zaposlenih; ako nije doneta odluka o modelu i metodu privatizacije po isteku roka iz člana 21. Zakona; ako nije usvojen Program zbog nepostojanja saglasnosti poverilaca u skladu sa članom 50. Zakona...

Usvojen Akcioni plan o stečaju u 188 preduzećaVlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Akcioni plan za okončanje postupka privatizacije 188 subjekata pokretanjem stečaja.

Zakon o privatizaciji je predvideo da se okončanje postupka privatizacije može sprovesti i kroz postupak stečaja.

Agencija može podneti predlog za pokretanje postupka stečaja subjekata privatizacije, ukoliko je ispunjen jedan od sledećih stečajnih razloga:
• neobavljanja delatnosti u periodu dužem od šest meseci;
• nepostojanja interesa za privatizaciju;
• da u periodu dužem od šest meseci nema zaposlenih;
• ako nije doneta odluka o modelu i metodu privatizacije po isteku roka iz člana 21. Zakona;
• ako nije usvojen Program zbog nepostojanja saglasnosti poverilaca u skladu sa članom 50. Zakona;
• u drugim slučajevima predviđenim Zakonom o stečaju.

Od 188 preduzeća, za 136 subjekta privatizacije imaju do pet zaposlenih (76 subjekat bez ijednog), rok za pokretanje stečajnog postupka je 30 dana od dana prijema Zaključka Vlade RS kojim je usvojen Akcioni plan od strane Agencije za privatizaciju. Za ostale subjekte privatizacije koji imaju više od pet zaposlenih (52 subjekata), rok za pokretanje stečajnog postupka nastupa posle isteka obaveznog roka za sprovođenje postupka za rešavanje viška zaposlenih.

Sva ostala preduzeća koja imaju poslovni kapacitet moći će da iskoriste unapređen mehanizam Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) za ponovno oživljavanje ili novu privatizaciju iz stečaja.

Vlada Republike Srbije je obezbedila sredstava za socijalne programe za oko 5.000 zaposlenih koji će u ovom postupku ostati bez posla.

Akcioni plan predviđa da je subjekt privatizacije dužan da inicira sprovođenje socijalnog programa podnošenjem zahteva kroz postupak koji je uređen je od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Subjekti privatizacije dužni su da sprovedu socijalni program u roku od 60 dana od dana prijema Zaključka, i u istom roku Agenciji dostave obaveštenje o sprovedenom socijalnom programu.

Istekom navedenog roka, Agencija će podneti predlog za pokretanje stečajnog postuka nadležnom sudu i u slučaju da subjekt privatizacije ne sprovede socijalni program, odnosno ne obavesti Agenciju o sprovedenom socijalnom programu.

Svoja prava, zaposleni koji dolaze iz preduzeća u stečaju, mogu da ostvare i kod Nacionalne službe za zapošljavanje – kroz novčanu nadoknadu u iznosu od 50 odsto prosečne zarade u poslednjih šest meseci, ali i kroz uključivanje u programe i mere aktivne politike zapošljavanja.

Radnici iz preduzeća u stečaju imaju pravo i na isplatu iz Fonda solidarnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik