Počinje reorganizacija EPS-a

Bez autora
Feb 02 2015

„Elektroprivreda Srbije” započela je posle dve i po godina čekanja proces reorganizacije i korporativizacije preduzeća, što ti trebalo da znači, po dosadašnjim najavama njenog prvog čoveka Aleksandra Obradovića, svakodnevne uštede od po 100.000 evra. EPS će, najavljenom racionalizacijom, umesto 13 zavisnih privrednih društava i 600 direktora, imati tri preduzeća, a broj direktora će se drastično smanjiti. Kome od njih to ne bude odgovaralo moraće da potraži neki novi posao, izjavio je Aleksandar Obradović, direktor EPS-a. Predstavljajući novi Odbor izvršnih direktora EPS-a, koji je sada najodgovorniji za upravljanje kompanijom, Obradović je istakao, da će time biti uspostavljen jasan sistem odgovornosti unutar firme i više neće biti nesporazuma u komunikaciji između centrale i zavisnih privrednih društava EPS-a. S obzirom na to da proces reorganizacije ovog javnog preduzeća nadgleda i MMF, očekuje se da do sredine naredne godine JP EPS pređe u akcionarsko društvo. Do kraja marta trebalo bi da bude usvojen i plan finansijske konsolidacije.

Počinje reorganizacija EPS-a„Elektroprivreda Srbije” započela je posle dve i po godina čekanja proces reorganizacije i korporativizacije preduzeća, što ti trebalo da znači, po dosadašnjim najavama njenog prvog čoveka Aleksandra Obradovića, svakodnevne uštede od po 100.000 evra. EPS će, najavljenom racionalizacijom, umesto 13 zavisnih privrednih društava i 600 direktora, imati tri preduzeća, a broj direktora će se drastično smanjiti. Kome od njih to ne bude odgovaralo moraće da potraži neki novi posao, izjavio je juče na konferenciji za novinare, Aleksandar Obradović, direktor EPS-a.

Predstavljajući novi Odbor izvršnih direktora EPS-a, koji je sada najodgovorniji za upravljanje kompanijom, Obradović je istakao, da će time biti uspostavljen jasan sistem odgovornosti unutar firme i više neće biti nesporazuma u komunikaciji između centrale i zavisnih privrednih društava EPS-a.

S obzirom na to da proces reorganizacije ovog javnog preduzeća nadgleda i MMF, očekuje se da do sredine naredne godine JP EPS pređe u akcionarsko društvo. Do kraja marta trebalo bi da bude usvojen i plan finansijske konsolidacije.

– Osim ušteda kroz smanjenje broja privrednih društava ovim finansijskim planom se predviđaju i mere efikasnije naplate računa za utrošenu struju, budući da su dugovi prema EPS-u narasli na oko 21 milijardu dinara, objasnio je Aleksandar Antić, ministar energetike. Taj iznos premašuje profit EPS iz 2013. godine, dodao je Obradović.

Antić je objasnio da struja mora da se plaća. Na pitanje da li će američki „Esmark”, najavljeni vlasnik „Železare Smederevo”, imati subvencionisanu cenu struje, Antić je odgovorio da kategorija subvencionisane cene ne postoji i da će „Esmarku” biti ponuđena tržišna cena, ali tako da na dobitku bude i novi strateški partner, ali i da EPS ima ekonomsku računicu.

Plan je da se prelaskom javnog preduzeća u akcionarsko društvo potraži i manjinski strateški partner za EPS, rekao je ministar i objasnio da će do tada radna grupa pri Ministarstvu energetike prikupljati podatke o imovini EPS-a, kako bi se konačno znalo koliko vredi najveće javno preduzeće u Srbiji.

Obradović je objasnio da je EPS do sada samo u razlici u ceni između nabavne i prodajne cene struje poklonio Srbiji oko šest milijardi evra, što je moglo biti iskorišćeno za gradnju novih kapaciteta.

EPS je nastavio s uvozom struje i od nove godine, ali je sve vreme i izvozio električnu energiju, s tim što je nabavna cena bila jako dobra oko 4,6 evrocenti. Unapred su kupovani i kilovat-sati za februar i već je obezbeđeno oko 372 miliona kilovat-časova za šta je plaćeno 17,1 milion evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik