Srbiji od EU 2,5 miliona evra za podršku inovacijama

Bez autora
Feb 02 2015

Evropska unija izdvojila je 2,5 miliona evra za razvoj privrede u Srbiji, poručeno na skupu "Projekat podrške istraživanjima, inovacijama i transferu tehnologija u Srbiji".Zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske unije, kojim će upravljati Svetska banka, biće do juna 2018. godine finansiran u iznosu od 2,5 miliona evra, kroz pretpristupne fondove. Projektom će biti finansirana izrada nacionalne Strategije za istraživanja i razvoj i inovacije, kao i Akcionog plana.

Srbiji od EU 2,5 miliona evra za podršku inovacijamaEvropska unija izdvojila je 2,5 miliona evra za razvoj privrede u Srbiji, poručeno na skupu "Projekat podrške istraživanjima, inovacijama i transferu tehnologija u Srbiji".

Zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske unije, kojim će upravljati Svetska banka, biće do juna 2018. godine finansiran u iznosu od 2,5 miliona evra, kroz pretpristupne fondove, javlja Tanjug.

Projektom će biti finansirana izrada nacionalne Strategije za istraživanja i razvoj i inovacije, kao i Akcionog plana. Biće uspostavljen i Centar za transfer tehnologija u Fondu za inovacionu delatnost, koji će angažovati međunarodne eksperte kako bi pomogli istraživačkim institutima u Srbiji da komercijalizuju svoje ideje u saradnji sa kancelarijama za transfer tehnologija u Srbiji.

Cilj projekta je i podrška izradi nove šeme grantova kako bi saradnja privrede i istraživačkih organizacija u Srbiji bila bolja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je taj projekat nastavak zajedničkog inovacionog projekta za koji je EU do sad izdvojila više od osam miliona evra, od toga šest miliona u vidu grantova za mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim rečima, u protekle tri godine projekat za podršku istraživanjima i inovacijama pomogao je osnivanje Fonda za inovacionu delatnost, koji je kroz donacije EU i uz pomoć Svetske banke finansirao 53 mala i srednja preduzeća za razvoj i primenu inovacionih tehnologija.

"Novi projekat je veoma važan za budućnost i naučno istraživanje, kao i za privredni razvoj Srbije. Nadamo se da ćemo pomoći Srbiji da dalje unapredi inovacije, koje se smaraju najvažnijim faktorom konkurentne privrede", rekao je Davenport.

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen rekao je da je finansiranje za inovativne projekte bilo na niskom nivou i da je ovo veoma dobra vest za Srbiju, jer će mladi ljudi dobiti priliku da učestvuju u naučnim projektima.

Prema njegovim rečima, Fond za inovacionu delatnost do sad je privukao 71 projekat u Srbiji.

"Sada je važno da se poveća obim aktivnosti", naglasio je Verheijen. U finansiranju projekata Srbija se oslanja na podršku EU iz pretpristupnih fondova u obimu od 2,5 miliona evra, a ostatak će direktno implementirati Vlada Srbije i Fond.

Svetska banka olakšaće proces konsultacije sa industrijom za potrebe izrade nove šeme grantova, radi jačanja saradnje između industrije i istraživačkih organizacija u Srbiji.

Grantove za saradnju će finansirati EU i Vlada Srbije sa dodatnih 4,4 miliona evra.

Kako je ocenjeno na skupu, projektne aktivnosti usmerene su ka jačanju međunarodnog pozicioniranja srpske privrede kroz preusmeravanje srpskog istraživačkog tela ka potrebama industrije u zemlji i inostranstvu.

To će učiniti istraživački sektor konkurentnijim na evropskom i međunarodnom tržištu, što bi dugoročno trebalo da dovede do otvaranja novih radnih mesta i veće konkurentnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik