Do maja Registar posrednika u prometu nepokretnosti

Bez autora
Feb 03 2015

Primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i usvojena podzakonska akta, već daju rezultate na samom tržištu, rekao je načelnik Odelenja za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije Goran Macura na 10. sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS). Macura je istako da je od početka oktobra do kraja decembra 2014. godine izvršeno 200 kontrola u firmama za posredovanje u prometu i zakupu nekretnina na području Srbije, što je rezultiralo sa 15 prijava. Tom prilikom, ustanovljeno je da pojedinci rade bez potpisanih ugovora sa nalogodavcima-prodavcima, da određene agencije nemaju adekvatan prostor predviđen zakonom, da neki nisu registrovani kao agencije za posredovanje u prometu nepokretnostima što je propisano Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Do maja Registar posrednika u prometu nepokretnostiPrimena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i usvojena podzakonska akta, već daju rezultate na samom tržištu, rekao je načelnik Odelenja za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije Goran Macura na 10. sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS).

Macura je istako da je od početka oktobra do kraja decembra 2014.godine izvršeno 200 kontrola u firmama za posredovanje u prometu i zakupu nekretnina na području Srbije, što je rezultiralo sa 15 prijava. Tom prilikom, ustanovljeno je da pojedinci rade bez potpisanih ugovora sa nalogodavcima-prodavcima, da određene agencije nemaju adekvatan prostor predviđen zakonom, da neki nisu registrovani kao agencije za posredovanje u prometu nepokretnostima što je propisano Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Macura je rekao da rade po prijavama građana, potrošača što je prioritet tržišne inspekcije.

Višnja Rakić, načelnik beogradske gradske tržišne inspekcije govoreći o aktivnostima u 2015.godini, naglasila je, da će one, pored ostalih aktivnosti, biti usmerene na  kontrole i provere vezane za Zakon o sprečavanju pranja novca.

Željko Stojanović, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, govoreći o sprovođenju stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti i prvim rezultatima sa polaganja, istakao je da je u prvom ispitnom roku od 702 kandidata, koliko ih je pristupilo polaganju, ispit  položilo 483 kandidata, što iznosi oko 70 odsto prolaznosti, što je zadovoljavajuće. Stojanović, koji je i predsednik ispitne komisije, rekao je da će se sa ispitima u drugom ispitnom roku početi 9. februara. Kako je dodao, i Registar posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti će biti izrađen i u funkciji do početka maja, kako je to i zakonom predviđeno.

Damir Borić, predsednik Grupacije, govoreći o radu Grupacije u prošloj godini, posebno je naglasio uvećanje brojnosti članstva, učešće predstavnika Grupacije u izradi podzakonskih akata propisanih Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i aktivnosti na podnošenju inicijativa za izmene i dopune određenih zakonskih propisa i aktivno učešće u provedenim javnim raspravama. Borić je naveo primer javne rasprave o nacrtu Zakona o oglašavanju i upućene  primedbe od starne  predstavnika Grupacije na  Nacrt Zakona. Reč je o delu koji definiše oglašivača kao privredni subjekt, ujedno isključujući fizičko lice kao oglašivača i Deklaraciju o oglašavanju. U skladu sa tim, Grupacija je ukazala na realne mogućnosti  usložnjavanja nadzora nad primenom tog zakona i moguće pojave sivog tršišta u oblasti oglašavanja. Borić je posebno naglasio dobru saradnji Grupacije i Ministarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i saradnju sa drugim državnim institucijama.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, izveštaj o radu Grupacije u 2014.godini i Plan rada za 2015. godinu su jednoglasno prihvaćeni i usvojeni.

Član predsedništva i rukovodilac Radne grupe za edukaciju u Grupaciji Milić Đoković je istako, podnoseći izveštaj o provedenoj pripremnoj obuci za polaganje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti, da je obukom ukupno obuhvaćeno preko 200 polaznika, od čega u PKS 101 polaznik. Prolaznost polaznika pripremne obuke prilikom polaganja stručnog ispita za posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti iznosi 93,7 odsto.

Težište rada i delovanja Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u ovoj godini, ogledaće se u snažnijem radu i delovanju po regionima Srbije, istako je Damir Borić. Naime, uz konstan rad na omasovljenju članstva, radiće se i na edukaciji i informisanju članova o primeni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Na sednici je doneta odluka o prijemu dvanaest novih članica u Grupaciju posrednika u prometu nepokretnosti Srbije.

Grupacija je na Desetoj sednici donela jednoglasnu odluku da 9. maj bude dan Grupacije - Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije, i da se tog dana organizuje prigodna svečanost, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik