Udar na temelje bankarskog sistema

Bez autora
Feb 16 2015

Stranka dijaspore BiH smatra da izjava direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac, povodom gašenja Bobar banke i sumnji u stabilnost banaka, gdje je građanima poručeno da bi sami trebali paziti na poslovanje banaka, predstavlja udar na temelje bankarskog i finansijskog sistema manjeg bh. entiteta i države u cjelini.Nedopustivo je da direktorica nadzorne agencije koja kontroliše stabilnost bankarskog sistema najotvorenije poručuje korisnicima finansijskih usluga da sami vode računa o poslovanju svojih banaka, tako što će dodatno obrazovati, ili tragati za informacijama...

Stranka dijaspore BiH smatra da izjava direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac, povodom gašenja Bobar banke i sumnji u stabilnost banaka, gdje je građanima poručeno da bi sami trebali paziti na poslovanje banaka, predstavlja udar na temelje bankarskog i finansijskog sistema manjeg bh. entiteta i države u cjelini.

- Nedopustivo je da direktorica nadzorne agencije koja kontroliše stabilnost bankarskog sistema najotvorenije poručuje korisnicima finansijskih usluga da sami vode računa o poslovanju svojih banaka, tako što će dodatno obrazovati, ili tragati za informacijama – ističe se u saopćenju Stranke dijaspore.

Iz ove stranke ističu da je Slavica Injac, kao najodgovorniji službenik Agencije, u pitanje dovela zaštitu i kredibilitet povjerenja građana i potrošača kao korisnika finansijskih usluga u bankarskom sistemu.

U saopćenju se naglašava da ovakva izjava nije ništa drugo nego bježanje Agencije i njenog rukovodstva od odgovornosti za stečaj Bobar banke.

U saopćenju se dodaje da Injac nije dala odgovor zašto je Agencija za bankarstvo RS-a, kao jedan od regulatora finansijskog tržišta uvela prinudnu upravu tek u oktobru 2014. iako su u posljednje dvije godine intenzivno kontrolirali rad Bobar banke i bili upoznati sa stanjem.

Također, Stranka dijaspore BiH naglašava da je nepravovremenom reakcijom i svaljivanjem odgovornosti na građane Agencija dovela u sumnju kredibilitet ove institucije gdje se stvara utisak da se pojedine stvari žele zataškati a odgovorni izbjeći procesuiranje.

- Tome doprinosi i pasivan odnos ministra finansija RS Zorana Tegeltije koji je tokom rasprave u parlamentu RS-a istakao da je više važno da se spriječi stvaranje jedinstvene supervizije u finansijskom sektoru na području cijele BiH jer se  "vlasti Republike Srpske deset godina bore sa predstavnicima međunarodne zajednice da ne dođe do objedinjavanja supervizije u ovom sektoru" – stoji u saopćenju Stranke dijaspore BiH.

Zaključuju da bi se objedinjavanjem supervizije u finansijskom sektoru obezbjedila bolja kontrola rada banaka ali i zaštita štediša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik