"Fijat" na metan troši skoro kao upaljač

Bez autora
Feb 17 2015

Ko kupi "fijat 500 L" koji za pogon koristi metan (CNG), za četiri godine, ako u proseku prelazi po 40.000 kilometara - uštedeće samo na gorivu, 13.550 evra! To je više, nego što fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS) naplaćuje za ovo vozilo, koje se, trenutno u promotivnom periodu, prodaje za 13.490 evra. Računicu smo izveli za pravna lica koja u proseku, godišnje prelaze veliki broj kilometara, i koje će "fijat 500 L" sa pogonom na CNG, sasvim sigurno obradovati, kaže komercijalni direktor FAS Umberto Janućeli. On dodaje i da je veoma značajna činjenica to što ovi motori emituju 23 odsto manje štetnih gasova od benzinskog pandana, a da u slučaju da se u rezervoaru nalazi "biometan" emisija opasnih materija u atmosferu je ravna nuli. Zanimljivo je da je FAS ponudio, pravnim licima, "fijat 500 L" sa dizel motorom na TNG i CNG po istoj ceni - 13.490 evra!

"Fijat" na metan troši skoro kao upaljačKo kupi "fijat 500 L" koji za pogon koristi metan (CNG), za četiri godine, ako u proseku prelazi po 40.000 kilometara - uštedeće samo na gorivu, 13.550 evra! To je više, nego što fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS) naplaćuje za ovo vozilo, koje se, trenutno u promotivnom periodu, prodaje za 13.490 evra.

- Računicu smo izveli za pravna lica koja u proseku, godišnje prelaze veliki broj kilometara, i koje će "fijat 500 L" sa pogonom na CNG, sasvim sigurno obradovati - kaže komercijalni direktor FAS Umberto Janućeli.

On dodaje i da je veoma značajna činjenica to što ovi motori emituju 23 odsto manje štetnih gasova od benzinskog pandana, a da u slučaju da se u rezervoaru nalazi "biometan" emisija opasnih materija u atmosferu je ravna nuli.

Zanimljivo je da je FAS ponudio, pravnim licima, "fijat 500 L" sa dizel motorom na TNG i CNG po istoj ceni - 13.490 evra!

U kragujevačkoj fabrici, u kojoj se ugrađuje uređaj za pokretanje vozila na CNG, kažu da je veliko interesovanje za ovaj pogon.

U Evropi, na primer, više od 600.000 vozila koristi za pogon metan.

- Trenutno 25 do 30 odsto vozila koja pravimo u FAS su sa pogonom na CNG ili TNG - kaže Frančesko Ćanća, direktor fabrike u Kragujevcu.

Vozilo na metan, samo na ovaj pogon može da pređe 300 kilometara sa jednim rezervoarom. Prednost je što je sačuvan i rezervoar za benzin, pa je autonomija kretanja velika.

Malo pumpi

Najveći problem za vozače koji koriste CNG, odnosno metan je mali broj pumpi koje toče ovo gorivo. U Beogradu ih ima svega nekoliko, ali najveći trgovci naftom najavljuju da će otvoriti nove terminale sa CNG širom Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik