EBRD: Vrijednost novih ugovora u BiH do 200 miliona eura

Bez autora
Feb 24 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u Bosni i Hercegovini u ovoj godini potpisivanje ugovora za nove projekte u finansijskom obimu od stotinu do dvjesto miliona eura, najavio je danas direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Jan Braun.On je novinarima nakon prezentacije Tranzicionog izvještaja za prošlu godinu, rekao da je za sada teško reći koliko će tačno biti obuhvaćeno projekata koji će biti finansirani po tim ugovorima, dodajući da će možda biti obuhvaćeno deset do 20 projekata. Braun je istaknuo da će isplata sredstava u ovoj godini biti slična prošlogodišnjoj, navodeći da je u prošloj godini isplaćeno 120 miliona eura...

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u Bosni i Hercegovini u ovoj godini potpisivanje ugovora za nove projekte u finansijskom obimu od stotinu do dvjesto miliona eura, najavio je danas direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Jan Braun.

On je novinarima nakon prezentacije Tranzicionog izvještaja za prošlu godinu, rekao da je za sada teško reći koliko će tačno biti obuhvaćeno projekata koji će biti finansirani po tim ugovorima, dodajući da će možda biti obuhvaćeno deset do 20 projekata.

Braun je istaknuo da će isplata sredstava u ovoj godini biti slična prošlogodišnjoj, navodeći da je u prošloj godini isplaćeno 120 miliona eura.

Ocijenio je da je za Bosnu i Hercegovinu prošla godina bila vrlo teška i da je, uprkos teškoćama, potpisano devet ugovora sa EBRD-om u ukupnoj vrijednosti 67 miliona eura.

Od 1996. godine, od kada je ova banka prisutna u našoj zemlji, potpisani su ugovori za 119 projekata u vrijednosti od 1,7 milijardi eura.

Braun je naveo i da u portfoliju EBRD-a 46 odsto otpada na infrastrukturne projekte, ističući da Bosna i Hercegovina ima značajne potrebe za infrastrukturom.

Zamjenik direktora za strategije i politiku Piter Sanfej podsjetio je na januarske prognoze, prema kojima bi Bosna i Hercegovina u ovoj godini mogla imati rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,7 odsto, što je bolje od prošlogodišnjeg nivoa rasta.

Sanfej je ocijenio da je za Bosnu i Hercegovinu najbolje da se fokusira na inovacije, što je pretpostavka rasta i razvoja, kao i da vlasti trebaju stvarati što povoljnije poslovno okruženje koje utječe na inovacije.

On je podsjetio da su u prošloj godini situaciju u Bosni i Hercegovini otežale poplave, socijalni protesti te izbori, naglasivši da preovladava osjećaj da Bosna i Hercegovina kreće naprijed i da preovladava “apetit” za obnovu reformi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik