"Gasprom" zavrće gas Ukrajini, Srbija nije ugrožena

Bez autora
Feb 24 2015

Zbog novih varnica između Kijeva i Moskve, Evropi preti nova gasna kriza. "Gasprom" upozorava da će Ukrajini zavrnuti gasne slavine ukoliko za dva dana ne isplati svoj dug. U Ukrajini tvrde da nisu dobili do sada plaćene količine. "Gasprom" će ispuniti sve zahteve Srbije za gasom.Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da Ukrajina nije na vreme platila avans za nove isporuke ruskog gasa i da na raspolaganju ima još samo 219 miliona kubika plaćenog gasa, što je dovoljno za dva dana...

Zbog novih varnica između Kijeva i Moskve, Evropi preti nova gasna kriza. "Gasprom" upozorava da će Ukrajini zavrnuti gasne slavine ukoliko za dva dana ne isplati svoj dug. U Ukrajini tvrde da nisu dobili do sada plaćene količine. "Gasprom" će ispuniti sve zahteve Srbije za gasom, potvrđeno je RTS-u.

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da Ukrajina nije na vreme platila avans za nove isporuke ruskog gasa i da na raspolaganju ima još samo 219 miliona kubika plaćenog gasa, što je dovoljno za dva dana.

Miler ističe da bi nakon toga moglo da dođe do potpunog prekida isporuka ruskog gasa u Ukrajinu, što će dovesti do ozbiljnih rizika za tranzit gasa u Evropu.

"Potrebna su otprilike dva dana da se prebaci novac sa 'Naftogazovog' računa na 'Gaspromov' račun. Dakle, ukrajinski zahtev za novom količinom od 114 miliona kubnih metara gasa dovešće za samo dva dana do potpunog prestanka isporuka Ukrajini, što stvara ozbiljne rizike za tranzit gasa do Evrope", rekao je Miler. 

Samo dan ranije, agencija Tas je javila da ukrajinski "Naftogaz" optužuje "Gasprom" da im nije dostavio dogovorene količine gasa. Tvrde da je Rusija prekršila dogovor u Briselu i Zimski gasni paket jer ruski gasni gigant nije ispunio zahtev Ukrajine za isporuke gasa na osnovu avansnog plaćanja.

Rusija obezbeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto te količine transportuje se kroz Ukrajinu, preko koje se snabdeva i Srbija.

Na pitanje RTS-a da li će i Srbija biti ugrožena ako se prekinu isporuke gasa Ukrajini, iz ruske gasne industrije potvrđeno je da će svi zahtevi srpskih partnera biti ispunjeni.

"Odnosi sa Ukrajinom, kada je u pitanju tranzit, regulisani su važećim ugovorom koji su potpisale obe strane. 'Gasprom' se nada da će njegovi ukrajinski partneri nastaviti da ispunjavaju svoje ugovorne obaveze. Sa svoje strane, 'Gasprom' ispunjava i nastaviće da ispunjava sve zahteve svojih srpskih partnera", rekao je za RTS izvor iz ruske gasne industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik