Prysmian Grupa i Naxans grade kabl između Italije i Crne Gore

Bez autora
Feb 25 2015

Fabrika Prysmian Grupe u Arko Felice kod Napulja i norveški Nexans napraviće ukupno 830 km električnog kabla između Crne Gore i Italije, od čega je 786 km podvodnog. Naravno, potrebna su i dva specijalizovana broda koji će postavljati cijevi na dubinu od najviše 1.200 metara u Jadranskom moru.Gradnja podvodnog električnog kabla koji treba da poveže dvije obale, italijansku i crnogorsku, i to između Peskare i Kotora, izaziva veliku pažnju javnosti, jer je riječ o velikom i značajnom projektu. Nedavno su na italijanskoj strani započeli infrastrukturni radovi u mjestu Vilanova na plaži Porta Nuova južno od Peskare, o čemu su izvijestili i crnogorski mediji. Ali, malo se zna o detaljima kao što su – ko proizvodi kablove, gdje je fabrika, ko i kako će ih postaviti...

Prysmian Grupa i Naxans grade kabl između Italije i Crne GoreFabrika Prysmian Grupe u Arko Felice kod Napulja i norveški Nexans napraviće ukupno 830 km električnog kabla između Crne Gore i Italije, od čega je 786 km podvodnog.

Naravno, potrebna su i dva specijalizovana broda koji će postavljati cijevi na dubinu od najviše 1.200 metara u Jadranskom moru.Gradnja podvodnog električnog kabla koji treba da poveže dvije obale, italijansku i crnogorsku, i to između Peskare i Kotora, izaziva veliku pažnju javnosti, jer je riječ o velikom i značajnom projektu.

Nedavno su na italijanskoj strani započeli infrastrukturni radovi u mjestu Vilanova na plaži Porta Nuova južno od Peskare, o čemu su izvijestili i crnogorski mediji.

Ali, malo se zna o detaljima kao što su – ko proizvodi kablove, gdje je fabrika, ko i kako će ih postaviti...

Riječ je o (pod)morskoj razdaljini od 393 km koju treba premostiti, ali u oba smjera. Zajedno sa dijelom kabla koji prolazi zemljom, dva puta po 16 km u Italiji, a dva puta po šest kilometara u Crnoj Gori, to je ukupno 830 km visokonaponskog kabla čiji će podvodni dio biti položen na maksimalnoj dubini od 1.200 metara!

Inače, zanimljivo je reći i da su kablovi jedan od drugog dolje, u moru, udaljeni oko 500 m za što postoje precizni stručni razlozi.

Za ovaj ogromni posao proizvodnje i postavljanja kabla, "težak" oko 800 miliona eura, italijanska Terna je angažovala dva proizvođača – italijanski Prysmian i norveški Nexans. A kada se kaže "kabl", u ovom slučaju to ne znači samu cijev, već i sve "žice" koje će on nositi unutar sebe, a kojima će se prenositi struja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik