Povećan srpski izvoz u EU

Bez autora
Feb 26 2015

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je srpski izvoz u EU porastao za više od 70 odsto, u periodu od 2010. do 2014. godine, od kada je primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i prethodnim Privremenim sporazumom o trgovini, liberalizovana trgovina između naše zemlje i Unije.Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Ksenija Milenković i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Žan-Erik Pake predsedavali su danas sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Povećan srpski izvoz u EUKancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je srpski izvoz u EU porastao za više od 70 odsto, u periodu od 2010. do 2014. godine, od kada je primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i prethodnim Privremenim sporazumom o trgovini, liberalizovana trgovina između naše zemlje i Unije.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Ksenija Milenković i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Žan-Erik Pake predsedavali su danas sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Na sastanku je razmotren i napredak Srbije u sprovođenju političkih i ekonomskih kriterijuma, zatim reforme u oblasti vladavine prava i pravosuđa, kao i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Takođe, Odbor je izrazio očekivanje da će nedavno zaključeni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) doprineti napretku privrednih reformi.

Istovremeno, naglašeno je da će EU nastaviti da podržava Srbiju u procesu pristupanja, uz isticanje da je od 2007. godine iz fondova Unije već odobreno približno 1,7 milijardi evra kao podrška unapređenju svih segmenata našeg društva.

Posebno je bilo reči o saniranju posledica prošlogodišnjih poplava za koje je EU već dodelila 102 miliona evra donacija za obnovu područja širom Srbije.

Dodatnih 60 miliona evra biće odobreno u narednim mesecima iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

Tokom sastanka je istaknuto da je od 2000. godine, EU, zajedno sa svojim državama članicama, ubedljivo najveći donator našoj zemlji sa 75 odsto od ukupne bespovratne pomoći koju je Srbija primila u tom periodu.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, u kojem se nalaze predstavnici Vlade Srbije, s jedne strane, i predstavnici Evropske komisije i država članica EU, s druge strane, ima važnu ulogu u obezbeđivanju kontinuiteta procesa stabilizacije i pridruživanja i pravilnom sprovođenju obaveza koje predviđa SSP.

Istovremeno, to je i značajan forum za ocenjivanje opšteg napretka Srbije u procesu pristupanja Uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik