Podrška preduzećima kroz konkretne programe

Bez autora
Mar 01 2015

Ministarstvo ekonomije će do 9. marta objaviti javni poziv za preduzetnike, mala i srednja preduzeća udružena u klastere, sa fokusom na proizvodnju i agroturizam. Klasterima koji ispune potrebne uslove iz poziva Ministarstvo refundira do 70 odsto vrijednosti nabavljenje opreme bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili do deset hiljada eura. Cilj poziva, koji će biti objavljen u okviru Programa podsticaja razvoja klastera u Crnoj Gori, je prevazilaženje uskih grla u poslovanju preduzeća kroz nabavku proizvodne opreme, a, kako je saopšteno, prednost u dodjeli sredstava imaju klasteri iz sjevernog regiona i manje razvijenih opština.

Podrška preduzećima kroz konkretne programeMinistarstvo ekonomije će do 9. marta objaviti javni poziv za preduzetnike, mala i srednja preduzeća udružena u klastere, sa fokusom na proizvodnju i agroturizam.

Klasterima koji ispune potrebne uslove iz poziva Ministarstvo refundira do 70 odsto vrijednosti nabavljenje opreme bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili do deset hiljada eura.

Cilj poziva, koji će biti objavljen u okviru Programa podsticaja razvoja klastera u Crnoj Gori, je prevazilaženje uskih grla u poslovanju preduzeća kroz nabavku proizvodne opreme, a, kako je saopšteno, prednost u dodjeli sredstava imaju klasteri iz sjevernog regiona i manje razvijenih opština.

Ministarstvo ekonomije će, kako je najavljeno, nastaviti da sprovodi Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, nakon što Vlada odobri njegovu realizaciju za ovu godinu.

„Program se odnosi na refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova za preduzetnike i mala privredna društva i do 60 odsto opravdanih troškova za srednja privredna društva u oblasti prerađivačke industrije, trgovine, turizma, ugostiteljstva, a koji se odnose na implementaciju serije standarda ISO 22000 i/ili HACCP uputstva, kao i standarda na dobrovoljnoj osnovi poput MEST EN ISO 9000; MEST ISO 14001 i standarda serije MEST EN ISO 14000; serija MEST OHSAS 18000; HALAL; KOSHER; GMP; GDP“, naveli su iz Ministarstva.

Podrška u okviru programa u ovoj godini će obuhvatiti i refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova akreditacije privrednih društava za ocjenu usaglašenosti i to za seriju standarda MEST EN ISO/IEC 17000.

Za privredna društva koja ispune sve uslove iz navedenog programa i javnog poziva, Ministarstvo ekonomije će refundirati do 70 odsto vrijednosti investicije odnosno najviše pet hiljada EUR, a prednost imaju privredna društva iz sjevernog regiona i manje razvijenih opština.

„Takođe, u okviru skupa mjera podrške malim i srednjim preduzećima, Ministarstvo ekonomije će već od narednog mjeseca ući u realizaciju Programa podrške povećanju stepena finalizacije u proizvodnji, odnosno prerađivačkoj industriji. Predmet programa će se takođe odnositi na subvencije za refundaciju dijela opravdanih troškova usmjerenih na povećanje dodate vrijednosti u proizvodnji, odnosno stepena prerade sirovine i njenog približavanja polugotovom ili gotovom proizvodu“, navedeno je u saopštenju.

Osim finansijske, Ministarstvo ekonomije pruža i savjetodavnu podršku malih i srednjim preduzećima koja se odnosi na intenzivniju komunikaciju i razmjenu informacija sa lokalnim biznis centrima, obuku u pisanju projektnih aplikacija, informisanje predstavnika privrede o javnim pozivima za finansijsku pomoć iz EU fondova i drugih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik