Velike cenovne oscilacije i mali promet na “Produktnoj berzi”

Bez autora
Mar 01 2015

U periodu od 23. do 27. februara 2015. godine preko “Produktne berze” u Novom Sadu prodato je ukupno 885 tona robe, čija je vrednost iznosila 23.535.600 dinara. U poređenju sa prethodnom nedeljom količinski obim prometa je veći za 29,20 odsto, dok je vrednosno promet porastao za 33,60 odsto. Pšenica ni ove nedelje nije roba sa najvećim udelom u trgovanju na “Produktnoj berzi”, ali vest da je cena za nedelju dana pala za 5,41 odsto svakako preporučuje da dešavanja na ovom tržištu budu vest nedelje. Cena trgovanja hlebnim žitom u protekloj nedleji iznosila je 23,10 dinara za kilogram (21,00 dinara za kilogram bez PDV), što je u odnosu na cenu iz prethodnog izveštajnog perioda od 22,20 dinara za kilogram bez PDV, rezultiralo već pomenutim padom.

Velike cenovne oscilacije i mali promet na “Produktnoj berzi”U periodu od 23. do 27. februara 2015. godine preko “Produktne berze” u Novom Sadu prodato je ukupno 885 tona robe, čija je vrednost iznosila 23.535.600 dinara. U poređenju sa prethodnom nedeljom količinski obim prometa je veći za 29,20 odsto, dok je vrednosno promet porastao za 33,60 odsto.

Pšenica ni ove nedelje nije roba sa najvećim udelom u trgovanju na “Produktnoj berzi”, ali vest da je cena za nedelju dana pala za 5,41 odsto svakako preporučuje da dešavanja na ovom tržištu budu vest nedelje. Cena trgovanja hlebnim žitom u protekloj nedleji iznosila je 23,10 dinara za kilogram (21,00 dinara za kilogram bez PDV), što je u odnosu na cenu iz prethodnog izveštajnog perioda  od 22,20 dinara za kilogram bez PDV, rezultiralo već pomenutim padom. Dva snažna cenovna faktora su uticala da cena doživi ovako nagli pad. To su pre svega dešavanja na međunarodnim tržištima, a potom i jačanje dinara u odnosu na korpu stranih valuta. Koliko je izražen pad na svetskim berzama najbolje govori činjenica da je cena na berzi u Čikagu krajem protekle nedelje dostigla najnižu vrednost još od oktobra prošle godine.

Kukuruz nema tako izražen cenovni pad kao pšenica, ali realizovana prosečna cena u nedelji za nama od 16,90 dinara za kilogram (15,36 dinara za kilogram bez PDV) je ipak za 0,84 odsto manja u odnosu na prethodnu nedelju. Od početka godine cena kukuruza praktično varira u relativno uskom cenovnom okviru između 15,00 dinara za kilogram i 15,50 dinara za kilogram bez PDV, tako da se za ovo tržište može slobodno reći da je stabilno u protekla dva meseca. Prezasićenost zalihama na svetskom tržištu jednostavno ne dozvoljava iole značajniji cenovni proboj na ovom tržištu.

Često smo o soji u proteklih nekoliko godina pričali kao o robi sa najboljom tržišnom pozicijom i najprofitabilnijom kulturom. Ova ekonomska godina, na žalost proizvođača ove značajne uljarice svakako se ne može okarakterisati kao godina koja će “odbaciti” dobar finanansijski efekat. Protekla nedelja samo je potvrdila već duže vremena prisutan trend pada cene soje. Naime, realizovana prosečna cena na berzanskom tržištu u ovom izveštajnom periodu od 44,83 dinara za kilogram (40,75 dinara za kilogram bez PDV) u odnosu na cenu iz prethodnog perioda je manja za čitavih 7,06 odsto.

Sinhronizovani pad cena onih roba koje kreiraju berzanski indeks uslovile su jedan od većih nedeljnih padova PRODEXA. U petak, 27. februara 2015. godine, vrednost berzanskog indeksa je pala na nivo 208,01 indeksnih poena, što je za 3,25 indeksnih poena manja vrednost nego prošlog petka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik