Uskoro skuplji i stroži tehnički pregled vozila?

Bez autora
Mar 01 2015

Ako se usvoje promene Zakona o bezbednosti saobraćaja, od sredine leta procedura tehničkih pregleda biće pooštrena. Nova predložena cena je oko 2.500 dinara i neće moći da se plaća u okviru polise obaveznog osiguranja. Stručnjaci najavljuju i fotografisanje vozila prilikom tehničkog pregleda, koje se već nekoliko godina primenjuje u okolnim zemljama. Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, svake godine na besplatnom ali dobrovoljnom tehničkom pregledu u okviru nedelje bezbednosti otkrije se oko 25 odsto neispravnih vozila. Pojedine agencije zajedno sa registracijom urade tehnički pregled samo uz dokumenta, a da vozilo i ne ode na tehnički pregled.

Uskoro skuplji i stroži tehnički pregled vozila?Ako se usvoje promene Zakona o bezbednosti saobraćaja, od sredine leta procedura tehničkih pregleda biće pooštrena. Nova predložena cena je oko 2.500 dinara i neće moći da se plaća u okviru polise obaveznog osiguranja. Stručnjaci najavljuju i fotografisanje vozila prilikom tehničkog pregleda, koje se već nekoliko godina primenjuje u okolnim zemljama.

Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, svake godine na besplatnom ali dobrovoljnom tehničkom pregledu u okviru nedelje bezbednosti otkrije se oko 25 odsto neispravnih vozila.

Pojedine agencije zajedno sa registracijom urade tehnički pregled samo uz dokumenta, a da vozilo i ne ode na tehnički pregled.

"Moramo uticati na svest građana da shvate da bar jednom godišnje dođu na tehnički pregled i da je to u njihovom interesu. A ne da idemo po raznim agencijama i mnogi od njih i ne vide tehnički pregled", smatra Spasoje Manojlović iz tehničkog pregleda "Desetka plus".

Prema procenama stručnjaka, kada bi se strože primenio zakon, više od 30 odsto vozila bilo bi isključeno iz saobraćaja odmah, i to bez prava za povratak u saobraćaj.

Uzrok ovome je loše organizovan tehnički pregled i nepostojanje bilo kakve zakonske vremenske odrednice u kojoj bi vlasnici starijih automobila mogli imati vremena da se prilagode tehničkim standardima koji su prepisani iz pravilnika Evropske unije.

Zato se do donošenja neke ozbiljnije strategije neće ni primenjivati pravilnik o tehničkim pregledima u celosti.

"Trebalo bi da primenimo neka od iskustava zemalja u regionu. Na primer, Hrvatska je dala prelazni period od pet godina da se reguliše status starih vozila. Nije merena količina izduvnih gasova... Ona je merena, ali nije uzimana kao osnov za ocenu da li nešto može da se registruje ili ne. Tek kada su se stekli uslovi zakon je počeo da se primenjuje", kaže Branimir Pejović iz MUP-a.

Još jedan veliki problem je što vozači pokušavaju na nekoliko tehničkih pregleda da registruju tehnički neispravno vozilo i to im i pođe za rukom ako imaju protekciju. Fotografisanje ili video-zapis koji su propisani novim izmenama zakona to rešavaju.

"U tom smislu bih podržao video-nadzor, tako da se vozilo slika. Ne mora stalno, neka se snima svaka dva minuta, neka se samo zabeleži da je bilo, ko ga je pregledao i šta je pronašao, tako bi kasnije neko morao i da odgovara", smatra Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Procena je stručnjaka da zbog nelegalnih aktivnosti oko tehničkog pregleda država godišnje gubi oko milijardu dinara. Na pregled se sada ne plaća PDV, jer se vodi kao besplatna usluga, a kontrolu niko nije sproveo već godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik