Cerar: Prodat ćemo samo manji udjel u Luci Koper

Bez autora
Mar 02 2015

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u ponedjeljak u parlamentu da njegova vlada razmišlja o prodaji dijela dionica kojima raspolaže u Luci Koper, kako bi se namaknuo dio od 1,35 milijardi eura sredstava za gradnju nove pruge Koper - Divača, ali je istaknuo da se neće prodavati lučka infrastruktura. Cerar je u parlamentu, odgovarajući na zastupnička pitanja, rekao da njegova vlada uskoro namjerava uputiti poziv mogućim stranim investitorima za ulaganje sredstava u gradnju 27 kilometara duge pruge koja se planira još od 2005. godine, i to putem javno-privatnog partnerstva, ali da je još prerano reći o kakvom bi se modelu ulaganja radilo.

Cerar: Prodat ćemo samo manji udjel u Luci KoperSlovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u ponedjeljak u parlamentu da njegova vlada razmišlja o prodaji dijela dionica kojima raspolaže u Luci Koper, kako bi se namaknuo dio od 1,35 milijardi eura sredstava za gradnju nove pruge Koper - Divača, ali je istaknuo da se neće prodavati lučka infrastruktura.

Cerar je u parlamentu, odgovarajući na zastupnička pitanja, rekao da njegova vlada uskoro namjerava uputiti poziv mogućim stranim investitorima za ulaganje sredstava u gradnju 27 kilometara duge pruge koja se planira još od 2005. godine, i to putem javno-privatnog partnerstva, ali da je još prerano reći o kakvom bi se modelu ulaganja radilo.

Cerar je kazao da dopušta mogućnost da zainteresiranima bude prodan manji udio države u Luki Koper, poduzeću koje u koparskoj luci ima koncesiju.

"Priče da ćemo prodati luku su plod mašte, ali je moguće prodati dio državnog udjela u poduzeću Luka Koper, u kojemu ionako već 30 posto dionica imaju privatni ulagači", kazao je Cerar.

Slovenski je premijer dodao da bi ni nakon moguće prodaje dijela svojih dionica država zadržala najmanje 50 postotni udio u Luci Koper d. d., koja jedina ima koncesiju za lučke aktivnosti do 2043. godine, ali da se nikako ne bi prodavala lučka infrastruktura koja je u vlasništvu države te da će tako i ostati.

Cerar je komentirao i u petak objavljeni podatak da je Slovenija lani zabilježila rast BDP-a od 2,6 posto, rekavši da je to vrlo poticajno, ali i iznenađujuće s obzirom na ranije ocjene te je istaknuo da njegova vlada nastoji stvoriti uvjete da se ti trendovi nastave i postigne održiv gospodarski razvoj te smanji broj nezaposlenih, kako bi trend gospodarskog oporavka osjetili i građani.

Kamate na slovenske državne obveznice prošlog su tjedna pale na najnižu razini od 2007. godine, otkako je Slovenija ušla u eurozonu, postoji trend smanjivanja stope nezaposlenosti, a i neki drugi pokazatelji su pozitivni, no sada ne smijemo napraviti nijednu grešku da to ugrozimo, kazao je Cerar.

Slovenski je premijer istaknuo da će njegova vlada pozitivni trend iskoristiti za mjere kojima će povećati strane investicije i stvoriti dobro pravno okruženje za poduzetnike te provoditi reforme i privatizaciju dijela državne imovine.

O prodaji državne imovine i načinu upravljanja državnim portfeljom, koji se procjenjuje na 13,5 milijardi eura, vlada će uskoro objaviti strateški dokument koji predviđa promišljene poteze, najavio je Cerar.

U vezi sa skorašnjim imenovanjem nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH), organa koji u ime države vodi privatizacijske postupke i imenovanje uprava državnih poduzeća, Cerar je rekao da je od pedesetak prijava na javni natječaj u najužem izboru pet imena, pri čemu će vlada, dodao je, voditi računa o stručnim kompetencijama i etičkom integritetu kandidata, a ne o njihovoj povezanosti sa stranačkim ili interesnim lobijima.

Cerar je tako zanijekao tvrdnje oporbe da se sastav tog nadasve važnog nadzornog odbora već zna i da je dogovoren po formuli "3%2B1%2B1", odnosno da će tri člana odbora biti iz njegove stranke, a po jedan iz koalicijskih stranaka, Socijalnih demokrata (SD) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik