Bloomberg: Hrvatska među 15 najbjednijih svjetskih ekonomija

Bez autora
Mar 03 2015

Hrvatska ekonomija opet se smjestila u neslavnoj skupini najbjednijih svjetskih država. Bloomberg je, naime, Hrvatsku uvrstio među deset najbjednijih ekonomija u ovoj godini. Prema Bloombergu, Hrvatska će ove godine biti osma najbijednija ekonomija, odmah iza ruske koja je posljednjih mjeseci doživjela pravu katastrofu zbog zapadnih sankcija i rušenja vrijednosti rublja. Milton Friedman davno je rekao da je inflacija bolest koja može slomiti društvo. Dodamo li tome i nezaposlenost dobit ćemo ono što zovemo bijeda. Ta će "bolest" ove godine ponajviše pogoditi Venezuelu, Argentinu, Južnu Afriku, Ukrajinu i Grčku - koje će biti najpogođenije ekonomije prema podacima iz istraživanja Bloomberga koji čine tzv. indeks bijede.

Bloomberg: Hrvatska među 15 najbjednijih svjetskih ekonomijaHrvatska ekonomija opet se smjestila u neslavnoj skupini najbjednijih svjetskih država.

Bloomberg je, naime, Hrvatsku uvrstio među deset najbjednijih ekonomija u ovoj godini. Prema Bloombergu, Hrvatska će ove godine biti osma najbijednija ekonomija, odmah iza ruske koja je posljednjih mjeseci doživjela pravu katastrofu zbog zapadnih sankcija i rušenja vrijednosti rublja.

Milton Friedman davno je rekao da je inflacija bolest koja može slomiti društvo. Dodamo li tome i nezaposlenost dobit ćemo ono što zovemo bijeda.

Ta će "bolest" ove godine ponajviše pogoditi Venezuelu, Argentinu, Južnu Afriku, Ukrajinu i Grčku - koje će biti najpogođenije ekonomije prema podacima iz istraživanja Bloomberga koji čine tzv. indeks bijede.

U slučaju Ukrajine razlog je naravno rat s ruskim pobunjenicima koji potiče veliki pesimizam kod potrošača. Nezaposlenost će u Ukrajini narasti na 9,5 posto ove godine s 8,9 posto koliko je iznosila u trećem kvartalu 2014. Inflacija je projicirana na 17,5 posto u ovoj godini.

Tri države koje će doživjeti najveću ekonomsku bijedu ove godine - Južna Afrika, Argentina i Venezuela - zapravo će samo ponoviti svoju lanjsku poziciju kad su zauzimale tri od prve četiri pozicije na ovoj neslavnoj listi.

Sa stopom inflacije od čak 78,5 posto Venezuela je čak četiri puta gora i od Ukrajine.

Pet godina nakon što su investitori kreirali kovanicu PIIGS, četiri od pet država iz te skupine i dalje je u problemima. Grčka je peta, Španjolska šesta, Portugal deseti, a Italija jedanaesta na ovogodišnjoj listi "Izvukla" se jedino Irska koja je ove godine šesnaesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik