Maslinovo ulje iz uvoza bezbedno za upotrebu

Bez autora
Mar 05 2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za bilje uzela 44 uzorka maslinovog ulja iz uvoza, pri čemu je na osnovu do sada prispelih 40 izveštaja o ispitivanju utvrđeno da nije bilo neusklađenosti u odnosu na propise o bezbednosti hrane.U saopštenju se navodi da je maslinovo ulje koje je prilikom uvoza bilo predmet kontrole ove inspekcije tokom druge polovine 2014. godine, kao i u prva dva meseca ove godine, bilo poreklom iz Španije, Grčke i Italije, a zvaničnog uvoza maslinovog ulja iz Hrvatske u Srbiju nije bilo.

Maslinovo ulje iz uvoza bezbedno za upotrebuMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za bilje uzela 44 uzorka maslinovog ulja iz uvoza, pri čemu je na osnovu do sada prispelih 40 izveštaja o ispitivanju utvrđeno da nije bilo neusklađenosti u odnosu na propise o bezbednosti hrane.

U saopštenju se navodi da je maslinovo ulje koje je prilikom uvoza bilo predmet kontrole ove inspekcije tokom druge polovine 2014. godine, kao i u prva dva meseca ove godine, bilo poreklom iz Španije, Grčke i Italije, a zvaničnog uvoza maslinovog ulja iz Hrvatske u Srbiju nije bilo.

Takođe, na osnovu plana monitoringa za 2014. godinu, koji je Uprava za zaštitu bilja sprovela u drugoj polovini godine, uzeto je osam uzoraka maslinovog ulja iz uvoza radi ispitivanja prisustva ostataka pesticida.

Ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo pesticida, odnosno nije utvrđeno prisustvo pesticida preko maksimalno dozvoljene količine.

Poljoprivredna inspekcija ovog ministarstva izvršila je kontrolu ulja u 2014. godini u okviru svojih nadležnosti, a 76 sprovedenih kontrola u proizvodnji i prometu pokazale su da je ulje na tržištu Republike Srbije bezbedno za upotrebu i da je dobrog kvaliteta.

Proizvođači su pod redovnim nadzorom poljoprivredne inspekcije, a redovno se kontrolišu i proizvođači hladno ceđenog ulja.

Tokom kontrola, u pet slučajeva su utvrđene nepravilnosti, pri čemu je u jednom slučaju reč o isteklom roku, dok su se u četiri slučaja nepravilnosti odnosile na deklarisanje.

Uzeto je devet uzoraka koji su prosleđeni akreditovanim laboratorijama na ispitivanje, i svi uzorci su bili bezbedni i odgovarali su propisima o kvalitetu, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik