Izdata prva građevinska dozvola po novom zakonu

Bez autora
Mar 08 2015

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić uručio je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, direktoru kompanije "Fulgar Ist" Zrenjanin Adolfu Karlu Perosiju prvu građevinsku dozvolu izdatu u Republici Srbiji nakon početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji 1. marta. Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što je naš grad kao i do sada, grad koji u ovoj oblasti prednjači i istakao da lokalna samouprava, u okviru zakonske regulative, sprovodi aktivnosti kako bi davala što više povlastica investitorima koji su spremni da zaposle Zrenjanince, jer je nezaposlenost jedan od najvećih problema. Zrenjanin je grad u kome se ni do sada nije čekalo godinama na izdavanje dozvola, kako je to slučaj u drugim sredinama, ali smo se pripremali za primenu ovog Zakona koji je stupio na snagu 1. marta. zahvalio bih se mojim saradnicima koji spremno dočekuju i investitore, a siguran sam da će i naši građani moći da reše sve svoje probleme u našem urbanizmu, rekao je on.

Izdata prva građevinska dozvola po novom zakonuGradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić uručio je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, direktoru kompanije "Fulgar Ist" Zrenjanin Adolfu Karlu Perosiju prvu građevinsku dozvolu izdatu u Republici Srbiji nakon početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji 1. marta.

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što je naš grad kao i do sada, grad koji u ovoj oblasti prednjači i istakao da lokalna samouprava, u okviru zakonske regulative, sprovodi aktivnosti kako bi davala što više povlastica investitorima koji su spremni da zaposle Zrenjanince, jer je nezaposlenost jedan od najvećih problema.

Zrenjanin je grad u kome se ni do sada nije čekalo godinama na izdavanje dozvola, kako je to slučaj u drugim sredinama, ali smo se pripremali za primenu ovog Zakona koji je stupio na snagu 1. marta. zahvalio bih se mojim saradnicima koji spremno dočekuju i investitore, a siguran sam da će i naši građani moći da reše sve svoje probleme u našem urbanizmu, rekao je on.

Kako je naveo, ovo je dodatna motivacija investitrorima da dođu u Srbiju, a pre svega u Zrenjanin budući da je u našem gradu jedna od najorganizovanijih administracija, po onome što pruža investitorima.

Na poslednjoj sednici Skupštine smo izglasali još neke od stimulacija za one koji su spremni da ulažu u naš grad, od komercijalnih popusta od 30 odsto za građevinsko zemljište uz sve one povlastice koje su im ponuđene. Najveći problem u Zrenjaninu je nezaposlenost, ali se mi aktivno borimo da zaposlimo Zrenajnince, promovišemo naš grad, sve potencijale, ali i povoljnosti koje Grad pruža i očekujem da u ovoj godini imamo nekoliko novih investitora koji će doći i zaposliti mnogo naših sugrađana, kazao je gradonačelnik Janjić.

Adolfo Karlo Perosi kaže da je veoma iznenađen, jer, kako je naveo, nije očekivao da će tu dozvolu dobiti za tako kratko vreme, za svega šest dana.

Zahvalio bih se svima, celoj ekipi, a posebno gradonačelniku. Dobijanje dozvole za tako karatak vremenski period nama mnogo znači, da možemo da napredujemo i završimo naše radove - istakao je Perosi.

Ljiljana Pecelj Luburić je podsetila da je izmena Zakona stupila na snagu decembra prošle godine, a podrazumeva objedinjenu proceduru kao novinu koja se primenjuje od prvog marta.

Objedinjena procedura podrazumeva da gradska uprava obavlja sve poslove za investitore, odnosno podnosioce zahteva, počev od izdavanja lokacijskih uslova, pribavljanja svih uslova od javnih preduzeća, katastra i svih neophodnih do samog knjiženja, odnosno upisa svojine u katastar, rekla je ona i navela da se loklana administracija u Zrenjaninu već organizovala i oformila Odsek za objedinjenu proceduru, obavljeni su razgovori sa svim javnim preduzećima.

Do sada smo izdali par lokacijskih uslova, a ovo danas je prva građevinska dozvola, prva kod nas i pretpostavljamo i jedna među prvima u Srbiji, kazala je ona.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgadnji kojim se omogućava da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet dana.

Do sada je taj rok bio 240 dana.           

Zakon je počeo da se primenjuje od 1. marta, lokalne samopurave su potpunosti osposobljene za primenu tog sistemskog zakona.U drugoj polovini godine biće uvedena i elektronska građevinska dozvola, koja postoji u gotovo svim razvijenim zemljama.Cilj izmena zakona je ukidanje velikog broja procedura i taksi za dobijanje građevinske dozvole, unapređenje privrednog ambijenta kako bi se privukao što veći broj investitora i ubrzavanje mnogih investicija i reformi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik