Prebijanjem dugova do čistih računa

Bez autora
Mar 08 2015

Mala preduzeća, koja su zapala u finansijske probleme i kojima su blokirani računi, moći će sporazumno da se dogovore sa poveriocima oko načina vraćanja duga i da time sebi olakšaju taj teret ne bi li normalno nastavila da posluju.Posrednik u pregovorima biće Privredna komora Srbije, a postupke za sporazumno finansijsko restrukturiranje moći će da pokrenu i dužnik i poverilac. Ovo je jedna od mera pomoći nelikvidnoj privredi, koja će biti uneta u izmenama i dopunama Zakona o finansijskom sporazumnom restruktuiranju.

Prebijanjem dugova do čistih računaMala preduzeća, koja su zapala u finansijske probleme i kojima su blokirani računi, moći će sporazumno da se dogovore sa poveriocima oko načina vraćanja duga i da time sebi olakšaju taj teret ne bi li normalno nastavila da posluju. Posrednik u pregovorima biće Privredna komora Srbije, a postupke za sporazumno finansijsko restrukturiranje moći će da pokrenu i dužnik i poverilac.

Ovo je jedna od mera pomoći nelikvidnoj privredi, koja će biti uneta u izmenama i dopunama Zakona o finansijskom sporazumnom restruktuiranju.

Uprkos tome što 88,4 odsto od ukupnog broja privrednih društava čine upravo mala preduzeća sa najviše deset zaposlenih, a sa njima i preduzetnici, do sada nisu imala kome da se obrate ukoliko zapadnu u finansijske probleme i kako da saniraju dugove.

Andrijana Živanović, savetnica ministra privrede, kaže da se sada prvi put daje mogućnost malim preduzećima da pristupe merama finansijske legalne konsolidacije. Ona su do sada bila nezaštićena kategorija.

– Ta mala preduzeća bila su u situaciji ili da ih neko ucenjuje, ili da se nekako snalaze i sami dogovaraju sa onim kome duguju šta će i kako će, a najčešći ishod je bila likvidacija firme, koja je zapala u finansijske poteškoće. Jedan od ciljeva izmene zakona o finansijskom sporazumnom restruktuiranju jeste da stimulišemo preduzetništvo u Srbiji – navodi Živanović.

Poverioci umesto da kreću u izvršne postupke, angažuju advokate i blokiraju račun, ubuduće će pred PKS moći da pokrenu postupak. On traje kratko, mesec do mesec i po dana. Pravi se sporazum i on je obavezujući za potpisnike. Na dobrovoljnoj bazi je i nema elemenata prinude. Dužnik i poverilac dogovaraju se da li će dug biti izmiren na rate ili na neki drugi način. Istovremeno se povlači blokada sa računa i privredni subjekt nastavlja poslovanje.

PKS je institucionalni posrednik i organizuje taj postupak, jer malim preduzetnicima nije jednostavno da kontaktiraju banke, Fond za razvoj, Agenciju za osiguranje depozita i dobavljače.

– Ovaj mehanizam je jeftin, brz i lako je primenljiv jer se zasniva na sporazumu i ne podrazumeva dugotrajne sudske postupke – kaže Živanović.

Preduzetnik koji potpiše sporazum o finansijskom restruktuiranju na osnovu toga ima pravo da se obrati Poreskoj upravi za reprogram duga koji može da ide do 60 rata. To, inače, ne može da koristi u normalnim uslovima.

Ministarstvo privrede pokušava da pomogne i srednjim i velikim preduzećima imajući u vidu da je u Srbiji veliki broj preduzeća u blokadi, ali da ona nedovoljno koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju da ne zapadnu u bankrot.

Učinićemo dostupnijim Unapred pripremljene planove reorganizacije (UPPR), koje su uglavnom izbegavali da se ne bi saznalo da imaju probleme u poslovanju, ali i zloupotrebljavali.

Izmenom pravilnika o izradi i sprovođenju unapred pripremljenog plana reorganizacije treba da bude omogućeno privredi da kvalitetno sprovede restruktuiranja u relativno kratkom roku. Problematična je bila obaveza preduzeća da dostavi sudu izjave poverilaca da su upoznati sa sadržajem UPPR.

– Često zbog njihove neaktivnosti i složenih procedura davanja izjava, sakupljanje izjava može da traje i godinu dana. Pozicija privrednog subjekta se drastično uruši za to vreme. Ovim pravilnikom hoćemo da olakšamo postupak obezbeđivanja tih izjava, odnosno dokaznog materijala za sud da su većinski poverioci upoznati ili bi mogli biti upoznati sa sadržinom plana – objašnjava Živanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik