Usvojen set izmena i dopuna zakona iz oblasti zaštite životne sredine

Bez autora
Mar 10 2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da su poslanici Skupštine Srbije danas usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. U saopštenju se navodi da se usvojenim izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu tog zakona, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana. Kako je ranije objasnila ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, uvodi se novi zakonski model po kome će troškove dobijanja upravnih akata i odobrenja u vidu taksi plaćati pravna lica koja se bave proizvodnjom, uvozom i prometom hemikalija.

Usvojen set izmena i dopuna zakona iz oblasti zaštite životne sredineMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da su poslanici Skupštine Srbije danas usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

U saopštenju se navodi da se usvojenim izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu tog zakona, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana.

Kako je ranije objasnila ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, uvodi se novi zakonski model po kome će troškove dobijanja upravnih akata i odobrenja u vidu taksi plaćati pravna lica koja se bave proizvodnjom, uvozom i prometom hemikalija.

Usvojenim izmenama su jasno precizirane nadležnosti sanitarne, tržišne i inspekcije zaštite životne sredine za obavljanje inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem Zakona o hemikalijama, a što će tu kontrolu učiniti efikasnijom i svrsishodnijom.

Izmene Zakona o biocidnim proizvodima takođe su usmerene na reviziju naknada i taksi, kao i jasno razgraničenje nadležnosti različitih sektora inspekcije.

Izmenama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine pomera se rok da postojeća postrojenja pribave integrisane dozvole do kraja 2020. godine.

Ovo produženje omogućiće operaterima da podnesu uredan zahtev za pribavljanje integrisane dozvole, a ujedno i nadležnim organima vreme da izdaju dozvole za podnete zahteve s obzirom da samo potpun zahtev na osnovu zakona može ući u zvaničnu proceduru za dobijanje dozvole, rekla je ranije Bogosavljević-Bošković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik