Razvojni potencijal malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Mar 22 2015

Mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju loš pristup izvorima finansiranja, a naš prioritet je da se taj problem minimizira, kako bi se oslobodio njihov razvojni potencijal, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju konferencije „Finansiranje malih i srednjih preduzeća - EU programi - mogućnosti i izazovi“.Cilj je da finansiranje poslovanja i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP), od kočnice postane podsticaj privrednom rastu i da kroz jačanje u procesu evropskih integracija i uz pomoć evropskih programa što spremniji uđemo u utakmicu koja nas očekuje na tržištu EU, istakao je Čadež.

Razvojni potencijal malih i srednjih preduzećaMala i srednja preduzeća u Srbiji imaju loš pristup izvorima finansiranja, a naš prioritet je da se taj problem minimizira, kako bi se oslobodio njihov razvojni potencijal, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju konferencije „Finansiranje malih i srednjih preduzeća - EU programi - mogućnosti i izazovi“.

Cilj je da finansiranje poslovanja i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP), od kočnice postane podsticaj privrednom rastu i da kroz jačanje u procesu evropskih integracija i uz pomoć evropskih programa što spremniji uđemo u utakmicu koja nas očekuje na tržištu EU, istakao je Čadež.
 
Predsednik PKS je podsetio na poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma gde srpski privrednici navode poteškoće u pristupu izvorima finansiranja kao drugi po redu problem u poslovanju, odmah iza neefikasne birokratije, a ispred korupcije, poreskih stopa, propisa i drugih prepreka. Srbija je po lakoći dobijanja kredita rangirana izuzetno nisko - na 121. mestu od ukupno 144 zemlje uključene u istraživanje.
 
Čadež je ukazao da je za MSP sektor u Srbiji ponuda banaka neprihvatljiva, zbog visokih kamata, skupih i komplikovanih procedura, zahteva za kolateralom, nedostatka dugoročnih kredita.Čak i oni koji uzimaju kredite, u proseku uzimaju male iznose i veoma ih retko koriste za investicije. 
 
Najčešće korišćeni tipovi finansiranja su namenski krediti i dozvoljena prekoračenja, revolving krediti, garancije i lizing, dok se najmanje koriste korporativne obveznice, izdavanje akcija, faktoring. PKS će i dalje biti aktivna na podizanju svesti i pripremi MSP sektora i ostalih aktera za efikasnije korišćenje različitih izvora finansiranja, promociji novih finansijskih instrumenata, podsticanju korišćenja mogućnosti koje pružaju programi EU, poručio je Čadež.
 
Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede najavila je da će uskoro Vlada Srbije usvojiti strategiju razvoja MSP sektora do 2020. sa akcionim planom, a pristup finansiranju je drugi stub i važan deo tog dokumenta. Ona je navela da problemi, kada je reč o pristupu finansiranju MSP, nisu samo na strani ponude, nego i tražnje. Prema njenim rečima, ovom sektoru bi trebalo pomoći da unapredi interne kapacitete kako bi imali bolji pristup finansiranju.
 
Mala i srednja preduzeća bi trebalo da nauče i da bolje razumeju način kako rade i drugi davaoci finansijskih sredstava, pa da se u odnosu na to da prilagode i obezbede sebi sredstva, rekla je pomoćnik ministra.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji izjavio je da je za evropske zemlje pa i Srbiju krucijalno da pomognu razvoj MSP, budući da ona čine 99 odsto svih preduzeća i trebalo bi da budu glavni pokretač rasta. EU bi volela da podrži razvoj sektora malih i srednjih firmi. Predpristupni period je šansa za Srbiju da pojača taj sektor i  pripremi ga na konkurenciju na tržištu EU, objasnio je Benedikt.
 
Osvrnuo se i na listu Svetskog ekonomskog foruma, podsetivši da je Srbija nije nisko samo po lakoći dobijanja kredita - na 121. mestu od ukupno 144, već i po finansiranju preko berze gde je čak na 133. mestu. To govori da ima mnogo prostora za napredak, zaključio je Benedikt.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, na konferenciji su predstavljeni primeri dobre prakse, iskustva prilikom učešća u programima EU, finansijski instrumenti u okviru programa Horizont 2020, EU izvori finansiranja sektora MSP, platforme za obezbeđivanje investicionih sredstava, kao i garancije za pružanje podrške tim firmama.
 
Dušanka Samardžić, savetnica predsednika PKS istakla je da je podrška MSP sektoru veoma značajna jer su te kompanije ključni pokretač privrednog rasta, oporavka i zaposlenosti.
 
Marko Kovačević, savetnik u PKS, predstavio je Evropsku mrežu preduzetništva (EEN) – najveću mrežu na svetu koja pruža podršku MSP sektoru. Usluge EEN mreže odnose se na internacionalizaciju poslovanja, transfer tehnologija, podršku pristupu finansiranju, programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU i besplatne su.
 
Nataša Kecman, direktorka Centra za usluge i posredovanje PKS govorila je internet portalu „Poslovanje“ kao bazi značajnih informacija i podršci poslovanju MSP. Na portalu privrednici mogu naći informacije o izvorima finansiranja biznisa, saznati sve o CE znaku, oglasiti ponudu ili tražnju, pronaći poslovne partnere u zemlji i inostranstvu, dobiti odgovor za 48 sati i diskutovati o važnim privrednim propisima.
 
Skup u PKS okupio je veliki broj predstavnika MSP sektora, banaka i drugih finansijskih institucija, ekonomskih stručnjaka, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik