Elektroprenos BiH: Za sanaciju i rad 100 miliona KM

Bez autora
Mar 23 2015

Kompanija "Elektroprenos BiH" usvojila je godišnji plan nabavki za 2015. godinu, a među prioritetima je sanacija i izgradnja dalekovoda i trafo-stanica. U kompaniji su kazali da je za investiciona ulaganja predviđeno 96,9 miliona, a za rad i održavanje 18,3 miliona KM. Godišnji plan nabavki dobio je nedavno zeleno svjetlo od Upravnog odbora kompanije, a sastoji se od godišnjeg plana nabavki investicionog ulaganja i plana nabavki za potrebe rada i održavanja za 2015. godinu. Za sanaciju i izgradnju trafo-stanica obezbijeđeno je više od 56 miliona, a za dalekovode je planirano oko 29 miliona maraka iz raspoloživih sredstava. Odlukom je predviđena obnova dalekovoda i trafo-stanica na svim operativnim područjima "Elektroprenosa" i to na području koje obuhvataju Banjaluka, Mostar, Sarajevo i Tuzla. U planovima kompanije za sanaciju i obnovu su trafo-stanice u Sarajevu, Zenici, Fojnici, Visokom i Vitezu, kao i Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Šipovu, Novog Gradu i Drvaru i drugim lokalnim zajednicama u BiH.

Elektroprenos BiH: Za sanaciju i rad 100 miliona KMKompanija "Elektroprenos BiH" usvojila je godišnji plan nabavki za 2015. godinu, a među prioritetima je sanacija i izgradnja dalekovoda i trafo-stanica.

U kompaniji su kazali da je za investiciona ulaganja predviđeno 96,9 miliona, a za rad i održavanje 18,3 miliona KM.  Godišnji plan nabavki dobio je nedavno zeleno svjetlo od Upravnog odbora kompanije, a sastoji se od godišnjeg plana nabavki investicionog ulaganja i plana nabavki za potrebe rada i održavanja za 2015. godinu.

Za sanaciju i izgradnju trafo-stanica obezbijeđeno je više od 56 miliona, a za dalekovode je planirano oko 29 miliona maraka iz raspoloživih sredstava.

Odlukom je predviđena obnova dalekovoda i trafo-stanica na svim operativnim područjima "Elektroprenosa" i to na području koje obuhvataju Banjaluka, Mostar, Sarajevo i Tuzla. U planovima kompanije za sanaciju i obnovu su trafo-stanice u Sarajevu, Zenici, Fojnici, Visokom i Vitezu, kao i Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Šipovu, Novog Gradu i Drvaru i drugim lokalnim zajednicama u BiH.

Plan investicija za 2015. godinu, koji je ranije usvojen, ima za cilj omogućavanje realizacije elektroenergetskog bilansa, što podrazumijeva preuzimanje kompletno proizvedene električne energije, isporuku maksimalno zahtijevanih količina struje, obezbjeđenje prenosnih puteva te priključenja novih potrošača, uz adekvatnu pouzdanost i fleksibilnost sistema i minimalne troškove, kao i nastavak ranije započetih investicija.

Generalni direktor "Elektroprenosa BiH" Mato Žarić kaže da kompanija čvrsto stoji na nogama, a za ovu godinu imaju više od 283 miliona maraka za investicije, a u koja ulaze sredstva i koja su prenesena iz prethodnih godina.

Žarić je ranije kazao da su prioriteti za ovu godinu izgradnja dalekovoda i ugradnja transformatora u pojedinim trafo-stanicama koji će da obezbijede dvostrano napajanje.

- Osim toga, moramo raditi stalno na obnavljanju prenosne mreže, rekonstrukciji i zamjeni opreme. Kada su u pitanju ulaganja, ne smijemo zaboraviti i izgradnju priključaka za nove korisnike - kazao je Žarić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik