Građevinske dozvole u više od polovine opština

Bez autora
Mar 23 2015

Više od polovine opština u Srbiji uvele su objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola u roku do 28 dana kako je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, rečeno je u Ministarstvu građevinarstva. Predstavnici tog resora su do sada obišli više od 70 lokalnih samouprava kako bi se uverili u njihovu spremnost na objedinjenu proceduru koja je pocela da se primenjuje 1. marta. Konstatovano je, kažu, da je više od polovine opština i gradova u Srbiji počelo sa primenom objedinjene procedure, dok ostale to nisu učinile zbog pravno-tehnickih probleme koje nisu rešili na vreme. Obilazak opština i gradova će biti nastavljen sve dok se predstavnici Ministarstva građevinarstva ne uvere da postoji spremnost da novi zakon zajedno sa podzakonskim aktima funkcioniše i u praksi.

Građevinske dozvole u više od polovine opštinaViše od polovine opština u Srbiji uvele su objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola u roku do 28 dana kako je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva.

Predstavnici tog resora su do sada obišli više od 70 lokalnih samouprava kako bi se uverili u njihovu spremnost na objedinjenu proceduru koja je pocela da se primenjuje 1. marta.

Konstatovano je, kažu, da je više od polovine opština i gradova u Srbiji počelo sa primenom objedinjene procedure, dok ostale to nisu učinile zbog pravno-tehnickih probleme koje nisu rešili na vreme.

Obilazak opština i gradova će biti nastavljen sve dok se predstavnici Ministarstva građevinarstva ne uvere da postoji spremnost da novi zakon zajedno sa podzakonskim aktima funkcioniše i u praksi.

U pojedinim lokalnim samoupravama se hvale da mogu da izdaju dozvolu i za dosta kraće vreme ako je kompletna dokumentacija, dok u nekim navode da se još uhodavaju i da nemaju dovoljno kadrova.

Niš je, na primer, jedna od najorganizovanijih lokalnih samouprava u pogledu spremnosti izdavanja građevinskih dozvola u predviđenom roku, što je potvrdila i kontrola Ministarstva građivanrstva, rekao je Tanjugu načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović.

U prvih dana marta primljenog je desetak zahteva koji je se u najvećem broju odnose na izdavanje uslova projektovanja i priključenja na infrastrukturu, kazao je Mihajlović.

Niš je, takođe, doneo odluku o imenovanju glavnog urbaniste i zaokružio proceduru za izdavanje dozvola u roku, dodao je on.

Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave u Subotici građevinske dozvole može da izda za nekoliko dana, pod uslovom da je kompletna potrebna dokumentacija, rečeno je Tanjugu u toj upravi.

Sekretar tog sekretarijata Zoran Ćopić je rekao da su po pitanju objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola i postupka koji je odredio novi zakon, počeli da rade "koliko su u mogućnosti".

On je naveo da još nedostaju pojedina podzakonska akta, te da imaju "nejasnoća i dilema" kako da sprovode zakon, ali da su i pored toga po ranije podnetim predmetima do 17. marta od 15 zahteva izdali devet građevinskih dozvola, kao i četiri lokacijska uslova od pet ili šest zatraženih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik