Rasteretiti privredu nepotrebnih procedura

Bez autora
Mar 24 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin ukazao je danas na to da je država kroz izmene radnog zakonodavstva nastojala da smanji broj nameta, olakša birokratske procedure i učini poslovanje u Srbiji predvidljivim i jednostavnijim.Vulin je na predstavljanju rezultata "Istraživanja troškova poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća vezanih za primenu zakonskih propisa u Republici Srbiji", koje je Unija poslodavaca Srbije sprovela među preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, rekao da postoje i stvari na koje država ne može da utiče.

Rasteretiti privredu nepotrebnih proceduraMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin ukazao je danas na to da je država kroz izmene radnog zakonodavstva nastojala da smanji broj nameta, olakša birokratske procedure i učini poslovanje u Srbiji predvidljivim i jednostavnijim.

Vulin je na predstavljanju rezultata "Istraživanja troškova poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća vezanih za primenu zakonskih propisa u Republici Srbiji", koje je Unija poslodavaca Srbije sprovela među preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, rekao da postoje i stvari na koje država ne može da utiče.

Država, kako je istakao, može da omogući predvidljivost tamo gde ona odlučuje - u poreskoj politici, radnom zakonodavstvu, odnosu prema malim i srednjim preduzećima, kao i u odnosu prema privatnom sektoru.

Preduzeli smo sve mere da javni i privatni sektor izjednačimo u obavezama, naglasio je Vulin i dodao da je država rebalansom budžeta prošle godine pokazala da može da se uštedi i da će nastaviti da radi na smanjivanju troškova.

On je ukazao na to da se mora voditi računa o tome u kakvom sistemu živimo, kakva su socijalna davanja i koliko ljudi očekuje pomoć od države.

Moramo učiniti sve što možemo da privreda bude rasterećenija, rekao je ministar i ocenio da je neophodno uvažiti i savete i stavove struke.

On je ponovio da se teret krize ne može prebacivati na privredu jer ona to ne može da izdrži, već se u traženju održivog rešenja mora sagledati kompletna situacija, tačnije odnos prema socijalnim kategorijama, prema zaposlenima, sindikatu, poslodavcu, odnos prema državi i prema lokalnoj samoupravi.

Vulin je podsetio na to da je proteklog meseca, zahvaljujući aktivnostima i kontrolama Inspekcije rada, veliki broj radnika iz sive zone preveden u legalne tokove rada.

On je naveo da je 826 radnika zatečeno da radi "na crno", pa je rešenjem Inspekcije rada naloženo da se njih 396 odmah zaposli, pri čemu su kontrole bile posebno pojačane u kockarnicama i u pekarama.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci podržavaju svako rešenje koje je u interesu države i koje podstiče napredak privrede.

Atanacković je naveo da su poslodavci u Srbiji suočeni sa postojanjem 500 parafiskalnih nameta i da se teško bore sa njima.

Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju Jovan Protić ukazao je na značaj poštovanja konvencija, uspostavljanja dobrog ambijenta za poslovanje i istih pravila igre za sve.

Protić je ocenio da ima prostora za unapređenje stanja kada su u pitanju uslovi poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik