Proizvodnja energije iz biomase veliki potencijal

Bez autora
Mar 26 2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas da poljoprivreda i životna sredina predstavljaju ključne segmente u kojima će se osetiti efekti restrukturiranja energetskog sektora i prelazak sa neobnovljivih na obnovljive energetske izvore. Božović je na konferenciji „Održivi rast kroz razvoj biomase“ istakla da su mogućnosti za korišćenje energije proizvedene iz biomase značajne sa više aspekata. Prema njenim rečima, neizvesnost i nesigurnost u snabdevanju energijom, efekti zagađenja životne sredine, kao i posledice klimatskih promena sa kojima se suočavamo poslednjih godina, ukazuju na to da moramo razmišljati o alternativnim izvorima energije. Ona je navela da poljoprivreda i šumarstvo, s jedne strane, treba da obezbede biomasu kao obnovljivi izvor energije, dok će u oblasti životne sredine biti vidljivi pozitivni efekti primene ovog instrumenta.

Proizvodnja energije iz biomase veliki potencijalDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas da poljoprivreda i životna sredina predstavljaju ključne segmente u kojima će se osetiti efekti restrukturiranja energetskog sektora i prelazak sa neobnovljivih na obnovljive energetske izvore.

Božović je na konferenciji „Održivi rast kroz razvoj biomase“ istakla da su mogućnosti za korišćenje energije proizvedene iz biomase značajne sa više aspekata.

Prema njenim rečima, neizvesnost i nesigurnost u snabdevanju energijom, efekti zagađenja životne sredine, kao i posledice klimatskih promena sa kojima se suočavamo poslednjih godina, ukazuju na to da moramo razmišljati o alternativnim izvorima energije.

Ona je navela da poljoprivreda i šumarstvo, s jedne strane, treba da obezbede biomasu kao obnovljivi izvor energije, dok će u oblasti životne sredine biti vidljivi pozitivni efekti primene ovog instrumenta.

Božović je ukazala na to da je proizvodnja energije iz biomase u Srbiji prepoznata kao veliki potencijal, što je i potvrđeno kroz usvojene strateške dokumente iz sektora životne sredine, poljoprivrede i šumarstva.

Neki od njih su, kako je podsetila, Nacionalni program zaštite životne sredine do 2020. godine, Strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara, Strategija uvođenja čistije proizvodnje u Srbiji, Strategija upravljanja otpadom za period od 2010. do 2019. godine, Strategija razvoja šumarstva Srbije, kao i Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine.

Primena biomase kao energetskog resursa može imati pozitivne efekte samo ako je zasnovana na konceptu održivosti, što znači da je potrebno sprečiti takmičenje između proizvodnje hrane i proizvodnje energije iz biomase, racionalno koristiti biomasu na osnovu indikatora održivosti i očuvati kvalitet zemljišta, kao i organski sadržaj u proizvodnji biomase, precizirala je ona.

Božović se osvrnula i na korišćenje energije iz biomase na principima održivosti, koje predstavlja kontinuirani proces i zahteva organizovan i sistematski pristup svih aktera na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Biomasa iz šumarstva i poljoprivrede predstavlja najznačajniji obnovljivi resurs za proizvodnju energije u Srbiji, ali on nije neiscrpan, naglasila je ona i dodala da je iz tog razloga od izuzetnog značaja zajednički rad na uspostavljanju regulatornog i institucionalnog okvira koji će omogućiti racionalno i održivo korišćenje biomase u energetske svrhe.

Konferenciju su organizovali Ambasada Finske u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Privredna komora Srbije (PKS), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik