Elektronska građevinska dozvola od 1. januara 2016.

Bez autora
Mar 29 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju čiji je cilj saradnja na uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.Mihajlović je ovaj memorandum potpisala sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Cardno Emerging Markets USA Ltd.. koje sprovodi USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju opštinskih usluga, koji finansiraju nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj i Vlada Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Elektronska građevinska dozvola od 1. januara 2016.Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju čiji je cilj saradnja na uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

Mihajlović je ovaj memorandum potpisala sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Cardno Emerging Markets USA Ltd.. koje sprovodi USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju opštinskih usluga, koji finansiraju nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj i Vlada Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Ona je ponovila da očekuje da će 2015. godina biti godina gradnje, i potvrdila da će od 1. januara 2016. godine biti moguće elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Srbija želi da ide napred, značajan korak su izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, a od sledeće godine krećemo i sa elektronskim građevinskim dozvolama, poručila je Mihajlović.

Elektronske građevinske dozvole su, kako je istakla, veliki korak za Srbiju kada je reč o stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za investitore.

Prema njenim rečima, tek će biti razgovarano sa donatorima o tome koliko će koštati softverska rešenja za elektronske građevinske dozvole, ali one će doneti ne samo uštede, već će obezbediti i pokretanje građevinske industrije.

Cilj nam je da građevinska industrija ima najmanje šest odsto udela u bruto domaćem proizvodu, da se brže gradi i da se smanji korupcija u ovoj oblasti, naglasila je Mihajlović.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji građevinska dozvola može da se dobije vrlo brzo, tako da investitor za mesec do mesec i po dana već može da počne da gradi, zaključila je ona.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da će povodom uvođenja elektronskih dozvola biti formirana radna grupa kojoj će NALED pružiti podršku.
Radićemo na pripremi softvera za elektronske dozvole, kao i obuku službenika u lokalnim samoupravama o tome kako da ga koriste, rekao je Atanasijević.

Predstavnik USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter ukazao je na to da Zakon o planiranju i izgradnji ima veliki uticaj na ekonomiju Srbije, i naglasio da su podzakonska akta uz taj propis, možda čak i prvi put u Srbiji, usvojena na vreme.

Direktor za Srbiju Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) Sigmund Miler ocenio je da je modernizacija javnih usluga ključni preduslov za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik