Produktna berza: Cena pšenice u proteklih mesec dana pala za više od 10 odsto

Bez autora
Mar 29 2015

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 23. do 27. marta 2015. godine realizovan je promet od svega 400 tona i nalazi se na nivou istorijski najmanjih nedeljnih prometa preko berze u Novom Sadu. On je u odnosu na prethodnu nedelju manji za čak 81,60%, dok je finansisjki promet iznosio 10.194.250 dinara i u padu je za 79,08% u odnosu na prethodnu nedelju. Cena pšenice je u proteklih mesec dana pala za više od 10 odsto. Pad je iz nedelje u nedelju bio veoma izražen, da bi se na kraju ovog nedeljnog perioda cena hlebnog žita zaustavila na nivou od 21,45 dinara za kilogram (19,50 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 2,50 odsto. Da li će oštriji kurs Ruske vlade oko izvoza pšenice poremetiti ovo tržište u narednom periodu i uticati na rast cene na svetskim, pa i našoj berzi, ostaje da vidimo u nastupajućem periodu.

Produktna berza: Cena pšenice u proteklih mesec dana pala za više od 10 odstoNa “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 23. do 27. marta 2015. godine realizovan je promet od svega 400 tona i nalazi se na nivou istorijski najmanjih nedeljnih prometa preko berze u Novom Sadu. On je u odnosu na prethodnu nedelju manji za čak 81,60%, dok je finansisjki promet iznosio 10.194.250 dinara i u padu je za 79,08% u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena pšenice je u proteklih mesec dana pala za više od 10 odsto. Pad je iz nedelje u nedelju bio veoma izražen, da bi se na kraju ovog nedeljnog perioda cena hlebnog žita zaustavila na nivou od  21,45 dinara za kilogram (19,50 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 2,50 odsto. Da li će oštriji kurs Ruske vlade oko izvoza pšenice poremetiti ovo tržište u narednom periodu i uticati na rast cene na svetskim, pa i našoj berzi, ostaje da vidimo u nastupajućem periodu.

Tržište kukuruza u Srbiji je u blagoj konfuziji izazvanoj odnosima na međuvalutarnom tržištu. Taman kada je izvoznicima počela da se otvara dobra perspektiva za izvoz, rastom vrednosti dolara i rastom cena na EURO tržištu, u poslednjih nedelju dana desio se obrt na deviznom tržištu u korist rasta vrednosti EURO i dinarske valute u odnosu na dolar. Treba se dobro snaći u takvim okolnostima, ali svakako da ovakva dešavanja prouzrokuju nestabilnost, nesigurnost i pasivnost. Cena kukuruza je u padu u odnosu na prethodnu nedelju za 3,73 odsto, a iznosila je 17,05 dinara za kilogram (15,50 dinara za kilogram bez PDV).

Da se kompletira slika o opštem padu cena poljoprivrednih proizvoda “potrudila” se i soja čija je cena protekle nedelje registrovana na nivou od 44,44 dinara za kilogram (40,40 dinara za kilogram bez PDV), što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od 1,94 odsto.

PRODEX je zabeležio jedan od svojih najvećih nedeljnih padova i na kraju radne nedelje iznosio je 206,01 indeksnih poena, što je za 2,55 indeksnih poena manja vrednost u odnosu na prošli petak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik