Žensko preduzetništvo deo Strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Mar 30 2015

Žensko preduzetništvo veliki je potencijal za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, ozbiljan izvor novog zapošljavanja i ekonomskog rasta. Iako su žene u srpskom biznisu vidljivije nego ranije i sve ih je više na rukovodećim mestima u kompanijama, statistika ipak potvrđuje da je njihov ekonomski potencijal slabo iskorišćen – preduzetnice čine tek četvrtinu ukupnog broja privrednika u Srbiji, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). U rukama preduzetnica je 26 odsto aktivnih privatnih preduzeća od ukupnog broja firmi u Srbiji. Zabrinjava podatak da je zaposleno manje od 40 procenata radno sposobnih žena, a tek 15-ak odsto je samostalno u biznisu dok je, poređenja radi, u privatnom biznisu dvostruko više muškaraca, rekao je predsednik Komore na otvaranju prve konferencije Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji.

Žensko preduzetništvo deo Strategije za razvoj malih i srednjih preduzećaŽensko preduzetništvo veliki je potencijal za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, ozbiljan izvor novog zapošljavanja i ekonomskog rasta. Iako su žene u srpskom biznisu vidljivije nego ranije i sve ih je više na rukovodećim mestima u kompanijama, statistika ipak potvrđuje da je njihov ekonomski potencijal slabo iskorišćen – preduzetnice čine tek četvrtinu ukupnog broja privrednika u Srbiji, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

U rukama preduzetnica je 26 odsto aktivnih privatnih preduzeća od ukupnog broja firmi u Srbiji. Zabrinjava podatak da je zaposleno manje od 40 procenata radno sposobnih žena, a tek 15-ak odsto je samostalno u biznisu dok je, poređenja radi, u privatnom biznisu dvostruko više muškaraca, rekao je predsednik Komore na otvaranju prve konferencije Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji.

Čadež je ukazao da je pred ženama dosta barijera koje im dodatno opterećuju preduzetničke korake, počev od rodne diskriminacije i stereotipa, nedovoljno razvijene brige o deci, usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, uz već otežavajući različiti odnos žena i muškaraca prema preduzetništvu. Skrenuo je pažnju na podatak da žene imaju mnogo manje nekretnina uknjiženih na svoje ime od muškaraca, što im otežava dobijanje kredita za početak privatnog biznisa, zato što nemaju garancije za obezbeđenje zajma.

Prema njegovim rečim, žene preduzetnice u poslu opstaju u proseku jednu do dve godine ili možda nešto duže, a čak 99 odsto njih zapošljavanja manje od 10 radnika, najviše u sektoru usluga, dok 76 odsto preduzetnica nikada ne prevaziđe lokalne okvire. Sve to, naglasio je predsednik PKS ukazuje na potrebu podrške u svim fazama razvoja ženskog preduzetništva – od osnivanja firme, preko upravljanja, rasta i razvoja preduzeća.

Uloga PKS je u zastupanju interesa na nacionalnom i međunarodnom nivou, podršci preduzetnicama da unapređuju svoje kapacitete i lakše prevazilaze barijere u poslovanju, kao i umrežavanju svih relevantnih asocijacija, kako bi napravili zajednički napredak, istakao je Čadež i podsetio da je PKS formirala Savet i Biro za žensko preduzetništvo. Prioritet nam je proces modernizacije – komorski sistem Srbije postaće efikasan i funkcionalan servis privrede, sposoban da efikasno odgovori i potrebama ženskog preduzetništva, poručio je Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Vlada Srbije formirala je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje treba da podrži, pomogne i stvori ambijent za efikasniji razvoj ženskog preduzetništva. Koordinaciono telo vodi Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade, koja je na skupu u PKS, ukazala na potrebu da se izmeni i dopuni Zakon o rodnoj ravnopravnosti, sa ciljem podrške zapošljavanju žena. Kako je istakla, alarmantan je podatak da čak 60 odsto radno sposobnih žena ne radi. Žene se uključuju u preduzetništvo ali da u jednom momentu nakon godinu, dve ili tri dolazi do problema u poslovanju i nemogućnosti da nastave finansiranje. Vlada Srbije, kao i sve relevantne institucije zajedničkim naporima treba i mogu da pomognu veće zapošljavanje i samostalnost žena u biznisu, poručila je Mihajlović.

Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede podsetio je na nedavno usvojenu Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća 2015-2020  kako bi se značajno unapredilo stanje u ključnim oblastima za razvoj preduzetništva pa i ženskog. Strategija počiva na šest glavnih principa - unapređenju poslovnog okruženja, pristupa izvorima finansiranja, kontinuiranom razvoju ljudskih resursa, jačanju održivosti i konkurenosti  sektora malih i srednjih preduzeća, unapređenju pristupa novim tržištima, razvoju i promociji preduzetničkog duha, kao i podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva, objasnio je Petrović.

Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji ukazao je na potrebu afirmacije ženskog preduzetništva kao značajnog segmenta za ukupan ekonomski razvoj. U tom smislu, veoma je značajna saradnja nevladinog sektora i biznisa, rekao Matejić.

Evropski pokret u Srbiji i PKS su osnivanje Foruma za razvoj preduzetništva žena u Srbiji u cilju unapređenja poslovanja žena i povećanja vidljivosti njihovog ekonomskog i društvenog doprinosa celokupnom razvoju društva, a sve uz podršku Vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

Na skupu u PKS su razmatrani konkretni koraci za prevazilaženje prepreka koje koče razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, uloga države u tom procesu, kao i konkretne ideje kako napred, kako opstati i ostati u biznisu. Tokom konferencije predviđeno je usvajanje Platforme i potpisivanje Deklaracije posvećene stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u kome će se nesmetano razvijati ženska inicijativa i promovisati preduzetnice i njihov doprinos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik