Reaktivirati gigante za ekspanziju izvoza

Bez autora
Apr 05 2015

Značajni rast izvoza i oživljavanje privrede BiH moguće je postići jedino uz reaktiviranje nekadašnjih velikih preduzeća, smatraju domaći ekonomski stručnjaci.Kako bi sve veći broj preduzeća u BiH dostigao nivo konkurentnosti na domaćem, ali i stranom tržištu, analitičari smatraju da je, pored ekonomskih reformi, potrebno i međusobno dijeljenje tržišnih informacija i iskustva.

Reaktivirati gigante za ekspanziju izvozaZnačajni rast izvoza i oživljavanje privrede BiH moguće je postići jedino uz reaktiviranje nekadašnjih velikih preduzeća, smatraju domaći ekonomski stručnjaci.

Kako bi sve veći broj preduzeća u BiH dostigao nivo konkurentnosti na domaćem, ali i stranom tržištu, analitičari smatraju da je, pored ekonomskih reformi, potrebno i međusobno dijeljenje tržišnih informacija i iskustva.

U najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH navodi se da je ostvarena spoljnotrgovinska razmjena u BiH prošle godine najvećim dijelom bila odraz uslova nepovoljnog poslovnog okruženja i nekonkurentnosti većeg dijela privrede.

"Neophodne ekonomske reforme su izostale, te nije bilo ni realno očekivati povoljniji ishod oslanjajući se samo na mali broj izvoznih lidera koji praktično 'održavaju u životu' bh. izvozne performanse", stoji u analizi.

Kako se navodi, prirodni resursi i ekonomski potencijali su realan osnov za spoljnotrgovinski preokret u budućnosti, ali tek onda kada mnogo veći broj privrednih subjekata dostigne nivo konkurentnosti aktuelnih izvoznih lidera.

"Nužne su i 'unutrašnje reforme' u samoj privredi, odnosno temeljno restruktuiranje brojnih subjekata preopterećenih viškom zaposlenih, prevaziđenim tehnologijama i proizvodnim programima, neodgovarajućim upravljanjem, manjkom kapaciteta i kapitala", navodi se u ovom dokumentu.

Prema njihovoj analizi, povećavanjem broja konkurentnih i uspješnih poslovnih subjekata u BiH, kao i struktura izvoza i izvoznih tržišta, omogućili bi disperziju rizika i smanjenje zavisnosti domaće privrede i društava od pojedinih privrednih subjekata i tržišta.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da se ne može očekivati da postojeća preduzeća u BiH mogu da dostignu nivo konkurentnosti, proizvodnje i tržišnog prisustva kakvo imaju aktuelni tržišni lideri.

"Najveći problem predstavlja nedostatak tržišnih informacija i kvalitetne opreme, kao i stabilnosti kvaliteta proizvoda koji se proizvode", rekao je Pavlović i dodao da vrlo malo preduzeća ima želju ili interes da rade na podizanju nivoa kvaliteta organizacije svog rada, opreme i znanja, kako bi bile u stanju da ispoštuju sve zahtjeve inostranih kupaca.

Prema njegovim riječima, sve one informacije koje su potencijalno raspoložive preko privrednih komora od strane domaćih lidera u izvozu trebalo bi da budu i praktično podijeljene sa svima onima koji su zainteresovani za izvoz.

Sa druge strane, Pavlović kaže da su svi veliki sistemi, koji su nekada postojali u BiH i bili lideri u svojoj oblasti, sada rasparčani, i kao takvi izgubili su mogućnost da budu partner bilo kojoj ozbiljnoj kompaniji u svijetu.

"Neophodno je izvršiti reaktiviranje, odnosno revitalizaciju takvih velikih kompanija, kako bi mala i srednja preduzeća mogla naći prostor i mogućnost da se svojom proizvodnjom ili uslugama priključe tako velikom sistemu", istakao je on i dodao da se ni u jednom društvu ne može očekivati ekonomski razvoj bez velikih kompanija i organizacija.

Kao primjer naveo je slučaj "Zastave" iz Kragujevca, oko koje su se mala i srednja preduzeća reaktivirala, zato što su prethodno imali iskustvo i znanje u proizvodnji auto-dijelova.

"Iz toga se može vidjeti koliko je neophodno da država direktno podrži očuvanje aktivnosti velikih kompanija", istakao je Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik