Pružaju li banke ruku spasa za kredite u "švajcarcima"

Bez autora
Apr 05 2015

Prema odluci Narodne banke Srbije, poslovne banke su počele da pozivaju klijente zadužene u "švajcarcima" da izaberu jedan od četiri modela zbog lakše otplate kredita. Uz to, zakon obavezuje banke da ponude novi plan otplate i ostalih kredita uzetih pre 5. decembra 2011. godine, ukoliko je klijentima nepravilno obračunat kurs ili jednostrano podizan fiksni deo kamate. Da li će klijenti zaduženi u "švajcarcima" prihvatiti ponudu banaka da pređu na otplatu u evrima i relaksiraju ratu za 20 odsto? Banke su imale rok od mesec dana da daju predlog, a klijenti malo više. U sledeća tri meseca klijenti će moći da se opredele za jedan od četiri modela. Dva se odnose na konverziju, a druga dva modela koja nude ostanak u švajcarskim francima, objašnjava Radica Dimitrijević iz Narodne banke.

Pružaju li banke ruku spasa za kredite u "švajcarcima"Prema odluci Narodne banke Srbije, poslovne banke su počele da pozivaju klijente zadužene u "švajcarcima" da izaberu jedan od četiri modela zbog lakše otplate kredita. Uz to, zakon obavezuje banke da ponude novi plan otplate i ostalih kredita uzetih pre 5. decembra 2011. godine, ukoliko je klijentima nepravilno obračunat kurs ili jednostrano podizan fiksni deo kamate.

Da li će klijenti zaduženi u "švajcarcima" prihvatiti ponudu banaka da pređu na otplatu u evrima i relaksiraju ratu za 20 odsto? Banke su imale rok od mesec dana da daju predlog, a klijenti malo više.

"U sledeća tri meseca klijenti će moći da se opredele za jedan od četiri modela. Dva se odnose na konverziju, a druga dva modela koja nude ostanak u švajcarskim francima", objašnjava Radica Dimitrijević iz Narodne banke.

Prema ponuđenim modelima, banke su dužne da ponude konverziju kredita u švajcarskim francima u evre po kursu povoljnijem za pet odsto, uz kamatnu stopu koju banka primenjuje na kredite indeksirane u evrima, uz produženja roka otplate najduže za pet godina.

Banke su obavezne da ponude i konverziju kredita uz snižavanje kamatne stope za jedan odsto, pri čemu kamata ne mora biti niža od tri odsto, a ukoliko kredit ostane u "švajcarcima", rata se snižava za 20 odsto u periodu od 36 meseci od zaključenja aneksa ugovora.

"Ono što je bitno – mi predlažemo klijentima da svoje kredite konvertuju u evre i imamo još povoljniju odluku. Ukoliko imate fiksnu kamatnu stopu, vaša mesečna rata je ista prvog i poslednjeg dana otplate kredita", kaže Dejan Vučinić iz banke "Sosijete ženeral".

Ipak, Marko Vasić, koji je zadužen sa 115.000 franaka što je 2008. bilo 75.000 evra, kaže da mu olakšice ne znače mnogo jer se kurs "švajcarca" utrostručio.

"Meni banka nudi olakšicu prema novoj uredbi Narodne banke od dvadesetak 'švajcaraca', što zaista nije ništa. Moj problem i problem tih ljudi se neće rešiti, a što se tiče fiktivne glavnice, jer se zna da su se banke zaduživale u francima, zato ih tako i zovem, glavnica mi je smanjena za samo 4.000 franaka", kaže klijent zadužen u "švajcarcima" Marko Vasić.

Uprkos preporukama, predstavnici udruženja "Efektiva" i Narodne banke održali su sastanak u Vladi Srbije tražeći trajno rešenje problema, uz opasku da banke i dalje ne poštuju odredbe zakona o primeni kursnih razlika pri obračunu rata.

"Mi smo ta dva modela o konverziji odbacili kao skroz nepovoljna, dok ova dva modela u švajcarskim francima u određenim opcijama mogu dovesti do toga da korisniku osetno smanji mesečna obaveza", ističe Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva".

Paralelno sa ponudom banaka za olakšice u otplati kredita, klijenti prava ostvaruju na sudu, koji u prvostepenim sudskim postupcima presuđuje u njihovu korist.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik