BIGMEV će promovirati proizvodnju kvalitetnih proizvoda i prednosti poslovanja u BiH

Bez autora
Apr 08 2015

Fondacija BIGMEV - Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske uskoro će realizirati medijsku kampanju kojom će ohrabriti proizvodnju kvalitetnih proizvoda u BiH, posebno hrane, radi promocije organski i hemijski čistog prostora u BiH, zapošljavanja i obrade neobrađenog zemljišta.Direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić pojasnio je da je njihov osnovi cilj prezentacija bh. potencijala i resursa u Turskoj i omogućavanje izvoza bh. proizvoda na tržište te zemlje te privlačenje investicija iz Turske u BiH.

BIGMEV će promovirati proizvodnju kvalitetnih proizvoda i prednosti poslovanja u BiHFondacija BIGMEV - Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske uskoro će realizirati medijsku kampanju kojom će ohrabriti proizvodnju kvalitetnih proizvoda u BiH, posebno hrane, radi promocije organski i hemijski čistog prostora u BiH, zapošljavanja i obrade neobrađenog zemljišta.

Direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić pojasnio je da je njihov osnovi cilj prezentacija bh. potencijala i resursa u Turskoj i omogućavanje izvoza bh. proizvoda na tržište te zemlje te privlačenje investicija iz Turske u BiH.

Dodao je da je fondacija u početku radila na povezivanju institucija i razvojnih agencija dviju zemalja, ali im je ključna zadaća povezivanje kompanija i privrednika.

Cikotić je naglasio da je mentalitet poslovnih ljudi bitno različit u Turskoj i u BiH, te da BIGMEV nastoji da promiovira novi odnos prema poslu, odnosno da ne čekamo nam bude dat već da sami stvaramo posao.

Naglasio je da je neophodno mijenjati percepciju o uvjetima poslovanja u BiH, jer iz izjava onih koji su već investirali u BiH često čuje da nisu nailazili ni na kakav oblik korupcije, kao i da su pokušavajući investirati u neke druge države nailazili na znatno složenije sisteme.

Generalna sekretarka BIGMEV-a Dženita Kodžaman potcrtala je da njihov osnivač, turski biznismen Muzafer Čilek, posluje u 66 zemalja svijeta i tvrdi da mu je u Bosni i Hercegovini najednostavnije poslovati te da je jedino potrebno poštovati zakone.

Projekt- menadžer BIGMEV-a Adis Alagić istakao je da se u pet godina rada nikad nisu susreli s birokratskim problemima te da su registrirali najmanje 10 kompanija bez problema s administracijom jer angažiraju iskusne advokate da to obave i sud za najviše četiri dana izda rješenje.

Najavljano je da će BIGMEV uskoro  sistematizirati svoje iskustvo i pretvoriti ga u preporuku koju će uputiti različitim nivoima vlasti u BiH radi promoviranja stranih investicija, posebno onih iz Turske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik