Izazovi za biznis u Srbiji: Porezi, krediti i struja

Bez autora
Apr 13 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da najveće izazove za poslovanje u Srbiji predstavljaju politička neizvesnost, poreski sistem i pristup finansiranju.Velika preduzeća u Srbiji su, prema izveštaju pete runde istraživanja o poslovnom okruženju i učinku preduzeća (BEEPS) u 2013. i 2014. godini, koju sprovode EBRD i Svetska banka, zabrinuta i za pitanja dostupnosti električne energije i nelojalne konkurencije, koja je posledica "sive ekonomije", a firme iz oblasti usluga žale se na korupciju u tom sektoru.

Izazovi za biznis u Srbiji: Porezi, krediti i strujaEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da najveće izazove za poslovanje u Srbiji predstavljaju politička neizvesnost, poreski sistem i pristup finansiranju.

Velika preduzeća u Srbiji su, prema izveštaju pete runde istraživanja o poslovnom okruženju i učinku preduzeća (BEEPS) u 2013. i 2014. godini, koju sprovode EBRD i Svetska banka, zabrinuta i za pitanja dostupnosti električne energije i nelojalne konkurencije, koja je posledica "sive ekonomije", a firme iz oblasti usluga žale se na korupciju u tom sektoru.

Najveći izazovi u poslovanju za mlade kompanije u Srbiji su poreski sistem i otežan pristup finansiranju, navodi se u saopštenju EBRD-a, dostavljenom Tanjugu.

U istraživanju su učestvovali vodeći menadžeri iz više od 15.500 kompanija u 29 zemalja u kojima je aktivna EBRD, navodi se u saopštenju.

Glavna primedba menadžera na uslove poslovanja u celom regionu zemalja u tranziciji bila je nelojalna konkurencija firmi koje posluju u zoni sive ekonomije, u kojoj deluju kompanije koje nisu registrovane, ili izbegavaju plaćanje poreza prijavljivanjem nižih prihoda, manjeg broja radnika ili nižih zarada.

To je najveća prepreka za bezmalo jednu trećinu zemalja koje su učestvovale u istraživanju, koje je obuhvatilo ekonomije od Azerbejdžana do Slovačke.

Pristup finansiranju je drugi najveći problem, koji su posebno apostrofirale kompanije u Jermeniji, Hrvatskoj, Rusiji, Mongoliji, koje spada među tri najveća izazova za poslovanje u još 14 država.

Broj preduzeća koja su uzela kredite opao je skoro u svim državama tokom perioda u kom je rađeno istraživanje, u poređenju sa prethodnim koje je obuhvatilo period od 2008. i 2009. godine.

Iako je taj pad više odraz smanjene tražnje za kreditima nego smanjene ponude, polovini svih kompanija kojima je bio potreban kredit, kako navode iz EBRD, odbijen je zahtev ili su bile obeshrabrene da zatraže pozajmicu.

Dostupnost električne energije je najveći prepreka za poslovanje kompanijama u Albaniji, Tadžikistanu i Uzbekistanu, a takođe spada među tri glavne prepreke u još 12 zemalja.

Prema analizi EBRD, izvesna poboljšanja su zabeležena u sudskim i birokratskim procedurama i u dostupnosti obučene radne snage, a uočen je napredak i u smanjenju korupcije, koja ipak predstavlja najveću prepreku za poslovanje u zemljama u tranziciji, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik