Dina Petrokemija ipak ide u stečaj

Bez autora
Apr 16 2015

Nakon višegodišnje agonije, čini se da će Dina Petrokemija ipak u stečaj. Na Trgovačkom sudu u Rijeci obustavljen je predstečajni postupak nad Dina Petrokemijom te se očekuje da će biti pokrenut stečajni postupak, izjavio je predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti. Giacometti je rekao da je za ulaganje u Dinu i dalje zainteresiran britanski fond Devon, ali da se javilo i još nekoliko potencijalnih ulagača. Predloženom predstečajnom nagodbom napravljena je konverzija potraživanja vjerovnika Zagrebačke banke od 22,7 milijuna kuna u temeljni kapital. To je učinjeno i s potraživanjima HEP Opskrbe od 46,6 milijuna kuna, HEP–ODS-a od 28,5 milijuna kuna, HEP – Operatora prijenosnog sustava od 12,6 milijuna kuna, Diokija od 85,9 milijuna kuna i Adriaoila od 77,1 milijuna kuna.

Dina Petrokemija ipak ide u stečajNakon višegodišnje agonije, čini se da će Dina Petrokemija ipak u stečaj.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci obustavljen je predstečajni postupak nad Dina Petrokemijom te se očekuje da će biti pokrenut stečajni postupak, izjavio je  predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti.

Giacometti je rekao da je za ulaganje u Dinu i dalje zainteresiran britanski fond Devon, ali da se javilo i još nekoliko potencijalnih ulagača.

Predloženom predstečajnom nagodbom napravljena je konverzija potraživanja vjerovnika Zagrebačke banke od 22,7 milijuna kuna u temeljni kapital. To je učinjeno i s potraživanjima HEP Opskrbe od 46,6 milijuna kuna, HEP–ODS-a od 28,5 milijuna kuna, HEP – Operatora prijenosnog sustava od 12,6 milijuna kuna, Diokija od 85,9 milijuna kuna i Adriaoila od 77,1 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja pretvorena u temeljni kapital bila su 273,6 milijuna kuna, a temeljni kapital Dine prije nagodbe bio je 637,4 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba za Dina Petrokemiju bila je na Trgovačkom sudu u Rijeci sklopljena u rujnu 2013., ali je, nakon žalbe Zagrebačke banke, postupak vraćen na Trgovački sud u Rijeci. Po njegovim riječima, ukupna dugovanja Dine sa sudužništvima bila su oko 1,9 milijarde kuna, a bez sudužništava oko 1,2 milijarde kuna.

Podsjetmio, prošloga smo ljeta pisali kako Zagrebačka banka i Devon Trading & Finance Limited, privode kraju dogovor kojim će Devon namiriti potraživanja banke prema Dini i, moguće, uskoro preuzeti vlasništvo u omišaljskoj tvrtki. Iza Devona, podsjetimo, stoji kazahstanski kapital odnosno tamošnja naftna kompanija Kazakh Oil, navodno spremna na sebe preuzeti isplatu dijela duga Dininim vjerovnicima, sukladno predstečajnom planu tvrtke, te nakon toga ući u vlasništvo ove petrokemije. Izravnom uplatom od 12 milijuna eura ponovno bi pokrenuli proizvodnju u Omišlju, dok su navodno spremni ulagati i u nova Dinina postrojenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik