Postignut dogovor o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta

Bez autora
Apr 23 2015

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je uspelo u višemesečnim naporima da se izgradnja Žeželjevog mosta nastavi, iako Ministarstvo nije ugovorna strana LOT-a 2. Nakon višemesečnog zalaganja predstavnika Ministarstva i ličnog zalaganja potpredsednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović na današnjoj sednici Vlade usvojen je predlog o načinu uplate preostalog novca za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta, čime je postignut dogovor o tome da se radovi nastave. Predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada prihvatili su predlog Ministarstva da će prenos sredstava u iznosu od 2.922.000 evra iz Pokrajine na Grad Novi Sad biti regulisan posebnim ugovorom. Planirano je da novac bude uplaćen početkom maja, nakon čega bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju novog Žeželjevog mosta, i demontažu konstrukcije starog montažno-demontažnog mosta.

Postignut dogovor o nastavku izgradnje Žeželjevog mostaMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je uspelo u višemesečnim naporima da se izgradnja Žeželjevog mosta nastavi, iako Ministarstvo nije ugovorna strana LOT-a 2.

Nakon višemesečnog zalaganja predstavnika Ministarstva i ličnog zalaganja potpredsednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović na današnjoj sednici Vlade usvojen je predlog o načinu uplate preostalog novca za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta, čime je postignut dogovor o tome da se radovi nastave.

Predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada prihvatili su predlog Ministarstva da će prenos sredstava u iznosu od 2.922.000 evra iz Pokrajine na Grad Novi Sad biti regulisan posebnim ugovorom.

Planirano je da novac bude uplaćen početkom maja, nakon čega bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju novog Žeželjevog mosta, i demontažu konstrukcije starog montažno-demontažnog mosta.

Vlada je danas dala saglasnost na tekst Aneksa ugovora između JP "Železnice Srbije" i izvođača radova konzorcijuma AZVI (JV Azvi–Taddei Horta Coslada) a naredne nedelje biće potpisana još dva ugovora - ugovor o prenosu sredstava sa Pokrajine na Grad Novi Sad i finansijski ugovor između konzorcijuma AZVI, JP „Železnice Srbije“ i Grada Novog Sada.

Ministarstvo je dobilo uveravanje od izvođača da neće prekidati radove, već će sačekati formalno-pravni završetak procedure o uplati dodatnog novca.

Gradilište bi trebalo da oživi nakon prvomajskih praznika, kada će početi i montaža krana nosivosti 500 tona, koji treba da radi na ukrupnjavanju čelične konstrukcije.

Ministarstvo se kao koordinator u rešavanje ovog zastoja uključilo u maju 2014. godine, odmah nakon formiranja tog resora. Od tada je učinjeno mnogo napora kako bi se rešile nedoumice i pronašao zajednički jezik između investitora („Železnice Srbije“), izvođača (JV Azvi–Taddei Horta Coslada) i finansijera (EU, grad Novi Sad i AP Vojvodina).

Ministarstvo je posredovalo i koordiniralo u pribavljanju sve dodatne dokumentacije koja je bila tražena od strane APV, od same dokumentacije na osnovu koje se vrši plaćanje, pa do pribavljanja mišljenja Uprave za javne nabavke i Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Kada je dostavljena sva dokumentacija, kao nova prepreka za realizaciju plaćanja od strane APV, radnoj grupi predstavljena je promena statusa Fonda za kapitalna ulaganja u Upravu za kapitalna ulaganja koja, kako se tvrdilo, nema više prava da direktno prenosi sredstva izvođaču, već obezbeđena sredstva za projekte može da prenosi samo drugim nivoima vlasti.

Sada je i ovaj proceduralni problem prevaziđen, tako da se radovi na izgradnji mosta mogu nastaviti.

Žeželjev most je važan za celu Srbiju i on će biti deo projekta izgradnje pruge Beograd–Budimpešta. Njegova izgradnja započeta je 10. marta 2011. godine. Predviđeni datum završetka bio je novembar 2013. godine, tako da na današnji dan taj rok kasni 18 meseci, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik