Novi železnički most preko Velike Morave do 1. maja

Bez autora
Apr 26 2015

Novi železnički most preko Velike Morave, u okviru modernizacije pruge Gilje – Ćuprija na međunarodnom Koridoru 10, biće završen do 1. maja. Konzorcijum domaćih firmi, koji sačinjavaju „GOŠA FOM“ iz Smederevske Palanke i „MOSTOGRADNJA“ iz Beograda do kraja meseca završiće sve radove.„Železnice Srbije“ kao investitor radova nakon toga novi most predaće italijanskoj firme “JV ITALIANA CONSTRUZIONI-CAF“, koja po ugovoru ima rok od tri meseca da preko mosta postavi novu dvokolosečnu prugu.

Novi železnički most preko Velike Morave do 1. majaNovi železnički most preko Velike Morave, u okviru modernizacije pruge Gilje – Ćuprija na međunarodnom Koridoru 10, biće završen do 1. maja.

Konzorcijum domaćih firmi, koji sačinjavaju „GOŠA FOM“ iz Smederevske Palanke i „MOSTOGRADNJA“ iz Beograda do kraja meseca završiće sve radove. „Železnice Srbije“ kao investitor radova nakon toga novi most predaće italijanskoj firme “JV ITALIANA CONSTRUZIONI-CAF“, koja po ugovoru ima rok od tri meseca da preko mosta postavi novu dvokolosečnu prugu. Na taj način, nakon kašnjenja i poteškoća u 2013. i 2014. godini, početkom avgusta će biti završena kompletna rekonstrukcija i modernizacija pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, između Beograda i Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Vozovi će novom deonicom, kao i preko novog mosta, moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat, izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić, nakon obilaska gradilišta pruge Gilje – Ćuprija i novog železničkog mosta preko Velike Morave.

Izgradnja mosta prethodno je bila poverena austrijskoj „Alpini“, ali je nakon njenog bankrotstva sredinom 2013. godine posao poveren domaćoj privredi, uz saglasnost Evropske investicione banke iz čijeg se kredita finansira ovaj posao.

Novi čelični most je dvokolosečan, dug 322,5 metara i težak 2.400 tona, a gradi se u okviru radova na izgradnji nove dvokolosečne elektrificirane pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, duge 10,2 kilometra.

Izvođač radova na rekonstrukciji i modernizaciji dvokolosečne pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin je italijanska firma „JV Italiana Construzioni – CAF“, dok je rekonstrukcija i modernizacija elektrotehničkih postrojenja poverena „Simensu“. Izgradnja nove pruge finansira se iz kredita Evropske investicione banke, a nakon modernizacije građevinskih i elektrotehničkih postrojenja na ovoj deonici, vozovi će moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik