Zagrebačka burza želi preuzeti Ljubljansku borzu

Bez autora
Apr 27 2015

Zagrebačka burza (ZSE) namjerava preuzeti Ljubljansku burzu (LJSE). Razgovori između Bečke burze - vlasnika Ljubljanske burze - i Zagrebačke burze traju već neko vrijeme, a razgovara se o klasičnom preuzimanju. O tome su se raspisale i slovenske Finance koje u petak navode da se Zagrepčani zanimaju za LJSE i zbog tehnologije, odnosno zbog korištenja trgovinske platforme Xetra. S južne strane Alpa sudionici ove priče "zakopčani su do grla", pa tako na ZSE kažu kako ne mogu komentirati konkretnu situaciju. Ipak, dodaju u očito vrlo pažljivo sročenoj rečenici da su "konsolidacijski trendovi vrlo aktualni u suvremenom burzovnom poslovanju, a Zagrebačka burza intenzivno ih prati" što bi dalo naslutiti da se događa nešto krupno.

Zagrebačka burza želi preuzeti Ljubljansku borzuZagrebačka burza (ZSE) namjerava preuzeti Ljubljansku burzu (LJSE).

Kako saznaje Poslovni dnevnik iz izvora bliskih ovoj transakciji, razgovori između Bečke burze - vlasnika Ljubljanske burze - i Zagrebačke burze traju već neko vrijeme, a razgovara se o klasičnom preuzimanju. O tome su se raspisale i slovenske Finance koje u petak navode da se Zagrepčani zanimaju za LJSE i zbog tehnologije, odnosno zbog korištenja trgovinske platforme Xetra. S južne strane Alpa sudionici ove priče "zakopčani su do grla", pa tako na ZSE kažu kako ne mogu komentirati konkretnu situaciju. Ipak, dodaju u očito vrlo pažljivo sročenoj rečenici da su "konsolidacijski trendovi vrlo aktualni u suvremenom burzovnom poslovanju, a Zagrebačka burza intenzivno ih prati" što bi dalo naslutiti da se događa nešto krupno.

Do izjave je bilo nemoguće doći i u Ljubljani jer je predsjednik Uprave LJSE-a Andrej Šketa samo uputio na vlasnika u Beču. Glasnogovornica Bečke burze Julia Resch ističe da su zadovoljni što je nekoliko strana pokazalo interes za LJSE. "Trenutno istražujemo sve opcije i provjeravamo ekonomski racionalne ponude. Odlučit ćemo na temelju ekonomskih parametara i nemamo pritisak za prodaju. Vrednovat ćemo opcije do sredine godine", izjavila je Resch za PD.

U slovenskim financijskim krugovima neslužbeno kažu kako se već neko vrijeme govori da Beč želi prodati LJSE koju je kupio 2008. godine za 47 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik